Uvod u HTML

Osnovni HTML kôd

     
Svaki HTML dokument sastoji se od zaglavlja i tijela. U zaglavlju dokumenta definiramo elemente koji se ne prikazuju na stranici. Između ostalog, ovdje definiramo naslov dokumenta koji se prikazuje na naslovima kartica web preglednika.

Naslovi karticaweb preglednika
Naslovi kartica web preglednika.

Sve ostalo, sav sadržaj koji se prikazuje na stranici, smještamo u tijelo dokumenta.

Dijelove dokumenta mi, a i preglednici, prepoznajemo po odgovarajućim oznakama. Sve ove oznake imaju svoj početni i završni dio, pa osnovni HTML kôd izgleda ovako:

<html>  
  <head>
 <title>Naslov dokumenta</title>
</head>
ZAGLAVLJE
STRANICE
  <body>
 Ovo je minimalni HTML dokument.
</body>
TIJELO
STRANICE
</html>  

Značenja oznaka su sljedeća:

<html>
Označava početak i kraj HTML dokumenta, pa se tako početna oznaka nalazi na početku, a završna na kraju dokumenta.
<head>
Označava zaglavlje dokumenta. Sadržaj zaglavlja nije vidljiv u prostoru za prikaz stranice web preglednika.
<title>
Nalazi se u zaglavlju dokumenta. Tekst koji omeđuje ova oznaka određuje naslov dokumenta koji je vidljiv u naslovnoj liniji preglednika i, na primjer, pri pregledu aktivnih prozora u traci zadataka operacijskog sustava Windows.
<body>
U tijelu dokumenta smješten je sadržaj koji se prikazuje u pregledniku.

Kao što smo ranije naveli, postoji niz verzija HTML-a. Premda se web preglednik može snaći i bez navođenja verzije s kojom radimo, poželjno ju je navesti. U ovom ćemo tečaju raditi sa strogom verzijom HTML-a 4.01, pa na početak dokumenta, prije oznake <html>, treba staviti oznaku verzije HTML-a:

<!DOCTYPE HTML PUBLIC
"-//W3C//DTD HTML 4.01//EN"
"http://www.w3.org/TR/html4/strict.dtd">

Više o verzijama HTML-a, kao i o razlozima za upotrebu upravo te verzije, možete pročitati u bonus poglavlju.

Prvu vježbu ćete napraviti u najjednostavnijem editoru, što će za većinu korisnika operacijskog sustava Windows biti Blok za pisanje (Notepad). Ne preporučamo rad u programu za uređivanje teksta, poput programa Word, WordPad i sl.

Stvorite novu datoteku, u nju prepišite kôd iz primjera, te na početak dokumenta, ispred oznake <html>, dodajte oznaku standarda.

Budući da je u HTML-u svejedno kako stoje razmaci i prijelomi redaka u tekstu, kôd HTML dokumenta možete napisati kako želite, ali se radi bolje čitljivosti preporuča uvlačenje kao u prethodnom primjeru.

Stvorite novu mapu u koju ćete spremati sve svoje vježbe, te u nju spremite upravo stvorenu datoteku pod imenom osnovni_kod.htm.

Nakon spremanja pronađite spremljenu datoteku u popisu datoteka mape u koju ste je spremili te je dvoklikom otvorite u web pregledniku. Sad vidite svoju prvu web stranicu.

Datoteku osnovni_kod.htm koju ste upravo stvorili moći ćete upotrijebiti kao predložak za stvaranje bilo koje druge stranice.

CARNet - puni naziv i logo