Hiperveze

Hiperveze (hiperlinkovi)

     

Hiperveze ili hiperlinkovi (engl. hyperlink, link) elementi su koji čine obične tekstne dokumente hipertekstualnima. One služe za povezivanje web stranica s web stranicama unutar njihova web sjedišta ili izvan njega.

Hiperveze tako mogu voditi na bilo koju vrstu dokumenta – neki drugi (hiper)tekstualni dokument (txt, doc, html,...), sliku (jpg, gif, png,...), video zapis (wmv, rm, mov,...), zvučni zapis (wav, mp3, ra,...), komprimiranu (zip, rar,...) ili izvršnu datoteku (exe) i druge vrste datoteka.

Također mogu voditi i na adresu elektroničke pošte (e-mail adresu), kao i na mjesto unutar stranice (knjiška oznaka, engl. bookmark).

Hipervezu označavamo oznakom <a>, što dolazi od engleske riječi anchor (sidro). Ona ima i svoj završni dio, </a> te atribute kojima definiramo njezina svojstva.

Tekst koji se nalazi unutar početne i završne oznake elementa a bit će u pregledniku u pravilu podvučen, dok će boja ovisiti o tome je li posjetitelj naših stranica već posjetio stranicu na koju vodi link. Ako ju je posjetio, hiperveza će imati rub plave boje, ako nije, onda ljubičaste, a link će biti crvene boje dok se na njemu nalazi miš s pritisnutom tipkom.

Posjetitelj može u svom pregledniku promijeniti te boje, kao i isključiti podvlačenje.

Budući da je tekst linka istaknut, dobro je da on bude informativan, tj. da ga posjetitelj može lako povezati sa sadržajem na koji vodi link.

Tako je bolje napisati „Informirajte se o mogućnostima obrazovanja na web sjedištu CARNeta” nego „Kliknite ovdje za informacije o obrazovanju u CARNetu.”.

Najčešći su atributi elementa a: href, name i title.

href

(engl. hyperlink reference) definira kamo vodi hiperveza.

<a href="http://www.carnet.hr/">CARNet</a>

primjer 18

title

opisuje hipervezu, a prikazuje se u obliku savjeta (engl. tip) kada pokazivač miša postavimo iznad hiperveze. Vrlo je koristan slijepim osobama, jer njihovi preglednici tada čitaju i opis hiperveze (npr. kod slikovnih hiperveza).

<a href="http://www.carnet.hr/"
   title="Posjetite CARNet">CARNet</a>

primjer20

name

upotrebljavamo za definiranje mjesta unutar dokumenta koje nazivamo knjiškim oznakama (engl. anchor, u Microsoftovim editorima bookmarks).  Više riječi o njima bit će u lekciji Knjiške oznake.

<a name="vrh">Sadržaj</a>

Sada, kad ste upoznali osnove, a prije zadataka, vrijeme je da malo pobliže upoznate hiperlinkove. U sljedeće ćemo se dvije lekcije baviti važnim detaljem hiperlinkova – različitim oblicima atributa href.

CARNet - puni naziv i logo