Vrste dokumenata unutar Google Diska

Dokumenti za obradu teksta

Aplikacija Google Disk za obradu teksta ima funkcije i mogućnosti jednake kao i drugi programi za obradu teksta pa ako se služite nekima od njih na svojem računalu, tada vam ni ova aplikacija neće biti nova.

Alatna traka

Tekstualni dokument je moguće uređivati i formatirati prema vlastitim potrebama i željama kroz velik broj opcija. Na alatnoj traci uvijek su dostupne osnovne opcije poput određivanja fonta, stilova, pozicioniranja teksta, dodavanja slika i poveznica te prilagodbe za ispis, a naprednije opcije su dostupne kroz izbornike iznad alatne trake.

Matematičke jednadžbe

Google dokumenti omogućavaju korištenje matematičkih jednadžbi, koje nastavnicima mogu olakšavati na primjer pripremu pismenih testova iz matematike za učenike.
Dostupne su sljedeće vrste matematičkih simbola:

  • Grčka slova
  • Opće operatore
  • Operatore usporedbe i pridruživanja
  • Operatore s varijablama
  • Strelice
Matemtičke jednadžbe

Ako u svoj dokument želite dodati matematičku jednadžbu u izborniku Umetni odaberite Jednadžba. Pojavit će se mali kvadratić u kojem možete upisati jednadžbu, a istovremeno će se ispod glavnog izbornika pojaviti dodatan izbornik s ponuđenim dodatnim matematičkim simbolima koje možete koristiti.

Knjižne oznakeKnjižna oznaka

Aplikacija omogućava i unošenje knjižnih oznaka u dokument. Knjižne oznake su prečice do određenih mjesta u dokumentu. One mogu biti vrlo korisne kada trebate napraviti tablicu sadržaja ili kada želite skočiti s jednog dijela dugog dokumenta na drugi bez pomicanja. Za stvaranje knjižne oznake u dokumentu kliknite gdje želite postaviti oznaku u dokumentu i u padajućem izborniku Umetni odaberite Knjižna oznaka.
Knjižna oznaka je korisna ako je povežete s nečim. Da biste stvorili vezu prvo označite tekst koji želite povezati. Jednako tako možete kliknuti bilo gdje u dokumentu da biste stvoriti poveznicu. Iz padajućeg izbornika Umetni odaberite Veza ili jednostavno kliknite na ikonu veze na alatnoj traci.
U prozoru Uređivanje veze odaberite opciju Knjižna oznaka da biste vidjeli oznake koje ste stvorili i odaberite oznaku koju želite povezati.