E-knjige i EPUB format

Čitanje e-knjige

Na zaslonu uređaja na kojem korisnik čita e-knjigu, otvara se njen sadržaj, odnosno stranice e-knjige. Za to je potrebno na uređaju imati instaliranu aplikaciju za čitanje e-knjiga (pogledaj cjelinu: Uređaji i aplikacije za čitanje e-knjiga i e-sadržaja). Čitatelj može listati stranice te pretraživati sadržaj - tekst, poveznice, bilješke. Ujedno može sam unositi bilješke i/ili označavati dijelove teksta. a ovisno o dostupnim opcijama, svoje bilješke može dijeliti s drugim korisnicima (putem e-pošte ili društvenih mreža) te može komentirati bilješke u sadržaju koje su drugi korisnici podijelili s njim. Ove funkcionalnosti će ovisiti o formatu u kojem je e-knjiga izrađena kao i o aplikaciji za čitanje e-knjige koja se koristi.

Jedna od važnih karakteristika e-knjige je mogućnost njenog čitanja offline, odnosno jednom kad je preuzeta na uređaj, za čitanje e-knjige nije potreban pristup Internetu. Naravno, on će biti potreban za otvaranje vanjskih poveznica ukoliko se one nalaze u njenom sadržaju.

Velik broj e-knjiga uz tekstualne dijelove ima integriranu i multimediju što obogaćuje čitateljevo iskustvo. Primjerice, e-knjiga o glazbi može imati uključene audio zapise koji čitatelju omogućuju da istovremeno sluša vrstu glazbe o čijim karakteristikama čita.

e-knjiga

Spomenute funkcionalnosti su posebno značajne ako ih promatramo u obrazovnom kontekstu jer e-knjige, odnosno e-udžbenici na taj način omogućuju veću interaktivnost učenika sa sadržajem. Mogućnost uključivanja interaktvnih vježbi te dostupnost multimedijskih dijelova (audio, video, animacije i dr.)  koji upotpunjuju sadržaj, omogućuju učenicima veću uključenost kroz veću interakciju sa sadržajem, kao i dublje razumijevanje sadržaja.

CARNet Logo