E-knjige i EPUB format

DRM zaštita e-knjiga

Uz sve navedene mogućnosti koje donosi e-knjiga, ona pred autore i izdavače stavlja veliki izazov kad je riječ o zaštiti autorskog prava.  Prvenstveno se tu radi o mogućnosti umnožavanja i neovlaštene distribucije digitalnog sadržaja, ali i o opcijama individualnog ili grupnog uređivanja teksta od strane korisnika što neke e-knjige omogućuju, a čime se utječe na izvorni sadržaj.

Iz tog se razloga na e-knjigama može primjenjivati DRM (engl. Digital Rights Management) zaštita. Radi se o tehnologiji kojom se može onemogućiti kopiranje, ispisivanje i daljnja distribucija e-knjiga, pri čemu se može i ograničiti preuzimanje i čitanje e-knjiga na ograničenom broju korisnikovih uređaja te definirati trajanje posudbe e-knjige (npr. kod e-knjižnica). Različiti DRM sustavi različito reguliraju način zaštite autorskog prava, odnosno način i mogućnosti korištenja e-knjiga.

DRM sustavi najčešće korišteni za zaštitu e-knjiga su: Amazon DRM, Adobe ADEPT DRM i Apple Fairplay DRM.

Amazonova DRM zaštita se primjenjuje na Amazonovom formatima e-knjiga (AZW). Ova zaštita čak onemogućuje korištenje Amazonovih knjiga na drugim uređajima osim na njihovim (Amazon Kindle i njima kompatibilni) koji su registrirani od strane korisnika. Slično tome funkcionira i Apple Fairplay DRM zaštita koji onemogućuje pristup Appleovim proizvodima s uređaja koji nisu Appleovi.

Adobe ADEPT DRM tehnologija se široko primjenjuje kod EPUB i PDF formata e-knjiga te se može koristiti na uređajima različitih proizvođača (iPad, Android uređaji i dr.) osim na Kindle uređajima. Ovom zaštitom omogućeno je ograničavanje preuzimanja i korištenja sadržaja na šest uređaja jednog korisnika.

Trenutno ne postoji standard koji određuje kada i na koji način DRM zaštita treba biti korištena. Korištenje DRM zaštite prepušteno je odluci vlasnika autorskog prava, odnosno izdavača/isporučitelja e-knjiga.

CARNet Logo