Uređaji i aplikacije za čitanje e-knjiga

Programske platforme za čitanje e-knjiga

Napredak i dodatne mogućnosti pri izradi e-knjiga prati i razvoj kompleksnijih uređaja - tableta. To su uređaji s klasičnim LCD zaslonima u boji te nisu u potpunosti prilagođeni čitanju pri dnevnom svjetlu. No dodatne mogućnosti poput prikaza multimedijalnih sadržaja i interaktivnosti svakako daju prednost u odnosu na osnovne čitače. Među najpoznatijim i najkorištenijim uređajima su Apple iPad i Samsung Galaxy.

Za čitanje knjiga i drugih publikacija u digitalnom obliku na uređajima poput spomenutih tableta, pametnih telefona i osobnih računala, potrebno je prethodno instalirati aplikaciju za čitanje e-knjiga. Takvi programi su uglavnom specifični za određene operativne sustave, a zajednička im je karakteristika sličan izgled sučelja. Knjige su organizirane i kategorizirane po tzv. digitalnim policama.

Prikaz e-knjiga po digitalnim policama
Organizacija e-knjiga unutar čitača (DL Reader)

Prilikom otvaranja e-knjige, osim sadržaja na središnjem dijelu sučelja, s lijeve ili desne strane se nalazi tablica sadržaja (s popisom svih poglavlja za lakšu navigaciju). Pri vrhu zaslona smještena je alatna traka s postavkama (odabir kontrasta, promjena fonta, zumiranje, pretraživanje).

Izgled sučelja e-čitača
Izgled sučelja čitača (Adobe Digital Edition)

U ovoj cjelini opisane su i prikazane najčešće korištene besplatne  platforme: Adobe Digital Edition, Calibre, Readium, te neke od aplikacija za mobilne platforme Android (Aldiko, Moon+ Reader) i iOS (iBooks, DL Reader).

Aktivnost

Nakon što se upoznate sa sadržajem sljedećih lekcija u kojima se opisuju pojedine aplikacije za čitanje, između aplikacija koji su namijenjeni operativnom sustavu vašeg uređaja (mobitela, tableta ili osobnog računala) odaberite onu koju smatrate optimalnom s obzirom na opisane karakteristike i vaše potrebe. Na web stranicama proizvođača pronađite više informacija o odabranoj aplikaciji, te ju preuzmite na svoj uređaj.

 

CARNet Logo