Uređaji i aplikacije za čitanje e-knjiga

Aplikacije za uređaje s Android operativnim sustavom

Od nekoliko programskih rješenja za uređaje s Android platformom ističu se Aldiko Book Reader i Moon+ Reader. Obje spomenute aplikacije imaju besplatnu i komercijalnu inačicu, a može ih se preuzeti s Google Play-a na adresi https://play.google.com/store .

Aldiko Book Reader

Aldiko Book Reader Free je besplatna aplikacija koja omogućava čitanje knjiga u EPUB i PDF formatu te Adobeovih knjiga s DRM zaštitom. Sučelje je podjednako prilagođeno čitanju na mobitelima i tabletima, a korisnik ima mogućnost umetanja oznaka (engl. bookmarks), pretraživanja i formatiranja (oblikovanja) sadržaja prema potrebama pojedinog korisnika - odabir veličine i vrste fonta, odabir boja teksta i pozadine, definiranje margina, poravnanje teksta, proreda i dr.

Komercijalna inačica Aldiko Book Reader Premium nudi dodatne mogućnosti poput označavanja teksta (engl. highlights), umetanja napomena (engl. notes), te ažurnije pruža nadogradnju na noviju verziju programa.

Aldiko

Aldiko - izgled sučelja s postavkama programa (preuzeto s Google play)

Detaljnije informacije o aplikaciji možete pronaći na web stranicama Google Play gdje ju možete i preuzeti na svoj uređaj.

Moon+ Reader

Moon+ Reader je besplatna aplikacija za čitanje s mnoštvom funkcionalnosti koje omogućavaju maksimalnu prilagodbu e-knjige pojedinom korisniku. Aplikacija učitava e-knjige pohranjene na uređaju ili SD kartici, a korisnik može unutar programa pretražiti i preuzeti e-knjige s Interneta. Prilikom otvaranja e-knjige, automatski se prikazuje zadnja pročitana stranica, odnosno poglavlje. Korištenjem tipkovnice ili pomoću zaslona osjetljivog na dodir, mogu se dodavati oznake (engl. bookmarks), označiti dio teksta (engl. highlights), koristiti rječnik, kopirati i dijeliti označeni tekst s drugim korisnicima putem e-maila ili društvenih mreža.

Sljedeća video demonstracija opisuje mogućnosti i način korištenja Moon+ Reader aplikacije za čitanje e-knjiga na tabletu:

Pokaži transkript

U ovoj video demonstraciji pokazat ćemo mogućnosti jednog od najpopularnijih e-čitača na Android sustavima - Moon+ Readera.

Vaše e-knjige organizirane su na virtualnoj polici. Izgled police odabire korisnik, ovisno o količini željenih detalja o e-knjigama.Za prikaz sadržaja, izaberemo e-knjigu s police. E-knjigu prelistavamo klizanjem po ekranu desno ili lijevo, te gore ili dolje. Označimo jedan odlomak teksta. Odabrani dio teksta moguće je kopirati, podebljati, dodati bilješku vezanu uz tekst ili provjeriti nepoznatu riječ u rječniku.

Ukoliko želimo pobojati dio teksta, nakon označavanja odabrat ćemo opciju Hightlight, izaberemo boju s popisa i spremimo oznaku. Uz dio teksta moguće je dodati i bilješku. Označimo dio teksta, izaberemo opciju Note, napišemo bilješku i pohranimo je.

Označeni tekst moguće je podijeliti, pretražiti, prevesti ili istražiti na Googleu ili Wikipediji. Citat je moguće podijeliti preko raznih kanala, od društvenih mreža do e-maila. Također, moguće ga je i prevesti na željeni jezik ili pak kopirati i koristiti u drugim programima. Pored isticanja teksta bojom, tekst je još moguće označiti podvlačenjem označenog dijela ili precrtavanjem.

Sve se spremljene izmjene spremaju i sortiraju u tri skupine: knjižne oznake, bilješke i označavanje. Klikom na spremljenu oznaku, e-čitač automatski nas preusmjerava na mjesto u tekstu gdje se spremljena oznaka nalazi.

U izborniku e-čitača dodatno je moguće odabrati orijentaciju e-knjige, prilagoditi kontrast ili dodati knjižnu oznaku. Knjižna oznaka automatski se sortira, a klikom na spremljenu knjižnu oznaku e-čitač automatski nas preusmjerava na spremljeni dio teksta e-knjige.

Sakrij transkript

Prilagodba pojedinom korisniku je omogućena odabirom jedne od nekoliko ponuđenih tema (uključujući izbor između dnevnog i noćnog moda), podešavanjem osvjetljenja, odabirom odgovarajuće animacije prilikom navigacije (prelazak na sljedeću stranicu) itd.

Ovom aplikacijom mogu se čitati e-knjige u formatima EPUB, MOBI, HTML, CHM, FB2, a jedna od prednosti u odnosu na druge Android aplikacije je mogućnost čitanja multimedijskog EPUB 3 formata.

Komercijalna inačica Moon+ Reader Pro obogaćena je dodatnim mogućnostima, a osnovna je razlika što za razliku od besplatne inačice podržava PDF format, te ne sadrži reklame unutar sučelja.

Ukoliko se odlučite za ovu aplikaciju, možete je preuzeti na web stranicama Google Play.

CARNet Logo