Uređivanje e-knjige u Sigilu

Upomoć! Kako se snaći u Sigilu?

Iako ste možda po prvi put otvorili Sigil, vjerujemo da vam njegovo sučelje ne djeluje sasvim nepoznato te da ga već sad uspoređujete s programima za obradu teksta s kojima ste se već susreli.

Upoznajmo se sa Sigilovim sučeljem.

Sigil sučelje

Sučelje Sigila podijeljeno je u četiri dijela:

1. Alatne trake

Pomoću alata u alatnoj traci moći ćete otvarati i spremati svoju e-knjigu, uređivati ju, generirati tablicu sadržaja ili urediti metapodatke.

2. Repozitoriji

Repozitoriji su mape u kojima se nalaze datoteke koje omogućuju ispravan prikaz vaše e-knjige. U Sigilu, popis repozitorija možete vidjeti na lijevoj strani ekrana, u prozoru Book Browser.

U Sigilu se nalaze repozitoriji za:

  • tekstualne datoteke i HTML stranice (engl. Text),
  • CSS datoteke u kojima se definiraju stilovi dokumenta (engl. Styles),
  • slikovne datoteke (engl. Images),
  • datoteke u kojima su definirani fontovi dokumenata (engl. Fonts),
  • audio i video materijali (engl. Audio, Video),
  • ostalo (engl. Misc).

3. Uređivač sadržaja

S obzirom da će Sigil svako poglavlje vašeg e-sadržaja u EPUB formatu prepoznati kao zasebnu HTML stranicu, svako poglavlje moći ćete urediti kao HTML stranicu. Kako bi uređivanje e-knjige bilo lakše, na raspolaganju vam je WYSIWYG (engl. What You See Is What You Get) uređivač teksta. Napredniji korisnici svoje će umijeće moći pokazati uređivanjem HTML i CSS kôda.

4. Tablica sadržaja

Tablica sadržaja u Sigilu ne služi samo za prikaz strukture vaše e-knjige, nego ćete ju koristiti i kao navigacijski element za lakše snalaženje u vašoj e-knjizi.

Za pregled i čitanje e-knjiga potrebno je imati odgovarajuće hardverske ili softverske platforme. Na tržištu su danas dostupna gotova hardverska rješenja namijenjena samo čitanju e-knjiga tzv. e-čitači (engl. e-reader). E-knjige se mogu čitati i na uređajima šire namjene (tableti, pametni telefoni, osobna računala), no na njima je potrebno instalirati neku od aplikacija za čitanje e-knjiga.

CARNet Logo