Uređivanje e-knjige u Sigilu

Otvaranje i pohranjivanje datoteka u Sigilu

Datoteka se u Sigilu otvara klikom na izbornik File, a potom na Open ili klikom na ikonu Otvaranje datodeke (otvori, engl. open) iz alatne trake. Nakon spomenute akcije otvara se dijalog u kojem je potrebno odabrati datoteku koju želite otvoriti.

Aktivnost

Pronađite direktorij s datotekom koju ste preuzeli na vaše računalo i kliknite na nju kako biste ju otvorili u Sigilu.


Ukoliko vam Sigil javlja grešku kako ne može otvoriti datoteku tog formata, nije vrijeme za paniku jer već znate što je problem prouzrokovalo. Sigil može otvoriti samo datoteke koje su spremljene u EPUB, HTML i tekstualnom formatu. Dakle, MS Wordovi DOC i DOCX formati nisu podržani. U ovom slučaju vratite se na prethodnu lekciju (Priprema, pozor, sad - formati) i ponovite postupak spremanja datoteke u HTML format.

Kako ste upravo načinili prvu promjenu svog EPUB-a, najbolje je tu promjenu i pohraniti. Iz izbornika File, odaberite opciju Save as i unesite ime vašeg EPUB dokumenta.

Nakon inicijalnog pohranjivanja, preporučuje se često pohranjivati promjene koje ste načinili unutar vaše e-knjige, osobito nakon dodavanja nove datoteke u vašu e-knjigu. To se može načiniti ili kroz izbornik u kojem je potrebno odabrati File-Save opciju ili klikom na ikonu  (pohrani, engl. save).

Kako ne biste sve datoteke morali ponovno uvoziti, kada nastavljate s uređivanjem vaše e-knjige, istu ćete uvesti u Sigil odabirom File-open opcije i klikom na EPUB format vaše e-knjige.

CARNet Logo