Uređivanje e-knjige u Sigilu

Osnovno uređivanje e-knjige pomoću Sigila

Složit ćete se s nama da je najbolji način za upoznavanje novog programa rad u njemu. A kako drukčije naučiti raditi u Sigilu nego napraviti svoju prvu vlastitu e-knjigu? Za vas smo pripremili tekst u Word dokumentu, preuzet s CARNetovog portala za škole o digitalnim udžbenicima. Da ne duljimo, bacimo se na zadatak.

U sljedećem video zapisu pogledajte na koji način u svojoj e-knjizi možete označavati naslove i podnaslove te koje su vam opcije uređivanja teksta i odlomaka dostupne u Sigilu:

Pokaži transkript

Kako bismo započeli s uređivanjem, potrebno je otvoriti e-knjigu klikom na ikonu iz alatne trake. U dijalogu odaberite prikaz HTML stranica, a potom izaberite svoju datoteku s popisa. Započet ćemo s označavanjem naslova.

Kliknite na redak u kojem se nalazi naslov, a potom iz alatne trake izaberite tip naslova. Nazive poglavlja označit ćemo oznakom h1.

Podnaslove ćemo označiti oznakom h2.

Odabirom naslova i klikom na oznaku poništavate uređivanje.

Kao i u drugim uređivačima teksta, tekst je moguće označiti i podebljati opcijom Bold, nakositi opcijom Italic, podvući opcijom Underline, prekrižiti opcijom Strikethrough, a moguće je i dodavanje indeksa kao i eksponenta. Podebljat ćemo prvu rečenicu u odlomku.

Označeni odlomak moguće je poravnati lijevo, centrirati, poravnati desno ili obostrano poravnati. Odlomak je moguće pomaknuti udesno ili ulijevo, a moguće je mijenjati i veličinu slova u rečenici.

Sakrij transkript

Aktivnost

Datoteka koju ste preuzeli u prethodnim lekcijama i pretvorili ju u HTML datoteku, sastoji se samo od neformatiranog tekstualnog sadržaja kojeg je potrebno urediti prema uputama u nastavku:

-naslove Predgovor, Što je e-knjiga, O digitalnim udžbenicima, te Konverzija digitalnog sadržaja oblikujte stilom Heading 1,
-podnaslov Prednosti e-knjige oblikujte stilom Heading 2,
-centrirajte naslove,
-podebljajte prvu rečenicu u prvom poglavlju,
-prvi odlomak prvog poglavlja uvucite udesno,
-pohranite e-knjigu.

CARNet Logo