Uređivanje e-knjige u Sigilu

Ispravljanje pravopisnih pogrešaka

Kada uređujete tekst u svom uređivaču teksta (npr. Microsoft Wordu), program vam najčešće odmah javlja da ste napravili pravopisnu pogrešku tako da podcrta riječ za koju pretpostavlja da je pogrešno napisana.

Pogledate li svoj sadržaj u Sigilu, možda ćete pomisliti kako Sigil ne ispravlja vaše pravopisne pogreške. No, kada promijenite prikaz e-knjige iz Book View u Code View, vidjet ćete kako je velik dio vašeg teksta označen kao pravopisno netočan.

Nažalost, Sigil u sebi još nema ugrađenu pravopisnu provjeru za hrvatski jezik, već samo za engleski jezik. Iz tog razloga Sigil misli da su sve vaše riječi pogrešno napisane.

No, problem se lako rješava na način da za pravopisnu provjeru iskoristite svoj uređivač teksta poput Microsoft Worda, a potom samo kopirate gotovi tekst u Sigil. Postoje i online alati za provjeru pravopisa, a jedan od njih je i Hacheck (http://hacheck.tel.fer.hr/).

Ukoliko pišete tekst na engleskom jeziku, Sigil možete iskoristiti za provjeru pravopisnih pogrešaka. Da biste to napravili, kliknite na ikonu pravopis (pravopisna provjera, engl. spellcheck) u alatnoj traci.

U dijalogu kao što je prikazano na slici, kliknite na ime riječi za koju Sigil misli da je pogrešno napisana, a potom iz izbornika desno odaberite opciju zanemarivanja opomene (ignore), dodavanje riječi u Sigilov rječnik (Add to dictionary) ili za promjenu riječi u neku koja se već nalazi u Sigilovom rječniku (Change Selected Word To).

Filteri

CARNet Logo