Vodič kroz tečaj

5. Metode rada

Kako bi tečaj glatko tekao i kako bi svi polaznici uspješno izvršavali zadatke, predlažemo neka praktična rješenja. Zadaci su temeljeni i na individualnom i na grupnom radu. Individualni rad je često uvod u grupne diskusije ili grupni rad na zadatku.

 

  • Individualni rad: tečaj je koncipiran tako da se završi u  60 sati  učenja. To je oko 5 sati tjedno. Međutim, kako kod individualnog rada tempo varira, stvarno vrijeme potrebno za neki zadatak može se razlikovati od naše procjene.
    Dobro je upoznati se s vremenikom tečaja i zahtjevima za prolazak svakog modula. Na taj ćete način lakše planirati svoj rad, uzimajući u obzir vanjske faktore kao što su praznici i blagdani ili osobne obveze,  te ostaviti nešto vremena za nepredviđene okolnosti. Razmislite o korištenju ugrađenog Moodle kalendara (ili nekog drugog online alata, kao što je Google Calendar) za provjeru i planiranje krajnjih rokova. Iako o vremenu učenja odlučujete potpuno samostalno, planiranjem svog sudjelovanja u tečaju osigurat ćete si bolju suradnju unutar tečaja te dovršenje zadataka na vrijeme.

  • Grupni rad: možete imati koristi od aktivnosti drugih polaznika tečaja, učite s njima, ali i od njih. To se postiže razmjenom mišljenja u diskusijama na forumu, komentiranjem poruka, citiranjem drugih i objavljivanjem poveznica. U ovom slučaju uspjeh zadatka ovisi o razini aktivnosti svakog pojedinog polaznika pa je važno često međusobno komunicirati i angažirati se u grupnom radu. Za ovaj oblik rada nužni su intenzivna komunikacija  i rad prema dogovorenom roku.

Da biste maksimalno profitirali od tečaja potrebno je odvojiti  pet sati tjedno za tečaj i prijaviti se najmanje triput tjedno. Predlažemo da se pokušate prijavljivati dvaput dnevno; na primjer, ujutro za objavljivanje poruka i dodavanje sadržaja i navečer za komentiranje aktivnosti drugih polaznika.