Čistoća okoliša

Otpad i smeće

Otpad je koristan

RECIKLAŽAU DANAŠNJE VRIJEME SVE VIŠE NASELJA IMA PROBLEMA KAMO SA KUĆNIM OTPADOM.

NERIJETKO U PRIRODI NALAZIMO STARE ŠTEDNJAKE, HLADNJAKE, KADE, BICIKLE...

VAŽNO JE DJECU ODMALENA UČITI KAKO MOŽEMO OČUVATI PRIRODU, ŠTO SVE MOŽEMO ODVOJITI U POSEBNE SPREMNIKE KAKO BI SE RECIKLIRALO.

SIMBOL ZA RECIKLIRANJE SASTOJI SE OD TRI STRELICE KOJE ZNAČE: SAKUPITI, PONOVO PRERADITI, PONOVO UPORABITI.

Otpad i smeće - činjenice i brojke

Definicije otpada:
Otpad - stvari koje nam više nisu potrebne. Otpad zapravo ne bi trebao završiti u smeću! Otpad se može ponovno iskoristiti, popraviti ili reciklirati.
Smeće - otpad koji odlazi na odlagalište smeća, a često završava i na divljim deponijama u prirodi.
Otpadak - smeće koje je završilo u okolišu.

Najčešći sastojci u hrvatskoj kanti za smeće:

kanta
Skica preuzeta sa: http://www.ponikve.hr/ekootok/

Svjetski dan zaštite okoliša obilježava se svake godine 5. lipnja na godišnjicu održavanja Konferencije Ujedinjenih naroda u Stockholmu (1972.) posvećene okolišu, na kojoj je usvojen Program zaštite okoliša Ujedinjenih naroda (UNEP).

Ove godine Svjetski dan zaštite okoliša obilježava se pod sloganom „Šume: priroda na usluzi“ čime se želi upozoriti na ključnu ulogu šuma u očuvanju svijeta kakvog poznajemo. Njihova je uloga višestruka. Šume predstavljaju „pluća Zemlje“, te su nam najvjerniji saveznik u borbi protiv klimatskih promjena.


Što učiniti s otpadcima?

Čuvajmo naš okoliš čistim bacajući smeće ili u kontejnere za reciklažu ili u koševe za smeće. Ukoliko u blizini nema koševa, čuvajte smeće uz sebe do sljedećeg koša. Nikad nemojte bacati smeće u parkovima ili šumama - uzmite vrećicu u koju ćete stavljati ostatke hrane i ostale otpadke.