Kreiranje tečaja - otvaranje i postavke

Oblik tečaja

Vrlo je važno definirati na koji način, odnosno u kojem obliku svoj tečaj želite prikazati polaznicima. U Moodle sustavu osnovni oblici tečaja su: tematski, tjedni, socijalni i SCORM oblik, a administrator sustava po potrebi može implementirati i dodatne oblike.

Izgled i karakteristike osnovnih oblika tečaja u Moodle sustavu pogledajte u slijedećem videozapisu:

Pokaži transkript

Oblik tečaja nastavnik definira unutar osnovnih postavki tečaja odabirom linka Uredi postavke u bloku Postavke.

Tjedni oblik se koristi za prikaz tečaja koji će biti podijeljen po tjednima.

Početak tečaja definirali ste unošenjem datuma početka tečaja. Prema unesenom datumu sustav postavlja prvi i ostale tjedne te ih automatski pridružuje cjelinama.  Za ovakav oblik potrebno je još definirat trajanje tečaja unošenjem broja tjedana. Pohranjivanjem promjena dobili smo tečaj sa željenim brojem tjedana.

Odabirom tematskog oblika tečaj će biti podijeljen u cjeline prema temama. Broj cjelina, tj. tema definira se unutar postavki.

U Postavkama također možemo definirati kako će se teme prikazivati. Ukoliko odaberemo opciju "Prikaz samo jedne sekcije na stranici" i pohranimo promjene, nazivi tema na naslovnici tečaja će biti poveznice. Odabirom željene teme, sadržaj teme se otvara u zasebnoj stranici s mogućnošću navigacije na prethodnu ili sljedeću temu.

Nazive tema možemo sami definirati odabirom ikone "Promijeni sažetak" ispod naziva teme. U otvorenom dijalogu potrebno je isključiti opciju "Koristi zadano ime sekcije", te unijeti novi naslov teme. Možemo unijeti i kratki sažetak teme koji će biti prikazan na naslovnci. Pohranjivanjem promjena promijenili smo naziv teme.

Socijalni oblik se koristi za tečajeve koji su zamišljeni kao jedna ili više diskusija (foruma). Odabirom ovog oblika tečaj se prikazuje kao forum unutar kojega dodajemo nove rasprave.

SCORM oblik je tehnologija koja omogućava prijenos postojećeg tečaja iz nekog drugog alata za učenje na daljinu u Moodle sustav.  Dovoljno je cjelokupan sadržaj napravljen u nekom drugom sustavu u .zip datoteci učitati s lokalnog računala  u Moodle.

Sakrij transkript