Izrada sadržaja

Multimedija - slike

Pod pojmom dodavanja multimedijalnih sadržaja u moodle tečaj misli se na dodavanje video zapisa, audio zapisa, slika ili poveznica na te sadržaje.

Multimedijalne elemente mogu dodati i nastavnik i polaznik tečaja sa svrhom povećanja atraktivnosti sadržaja i lakšeg usvajanja gradiva. Nastavnici tako mogu dodati video zapis u lekciji ili kvizu, dok polaznik može recimo dodati sliku na forumu, rječniku ili bazi.

Dodavanje slike

Pokaži transkript

U načinu rada s omogućenim izmjenama kliknite na ikonu za nadogradnju resursa u koju želite umetnuti sliku. U izborniku HTML uređivača teksta odaberite ikonu Umetni/uredi sliku.

U kartici Osnovno odaberite opciju Pronađi ili postavi sliku. Za prenošenje slike s vašeg računala u lijevom stupcu odaberite opciju Prenesi datoteku a potom kliknite na gumb Odaberi datoteku. U prozoru za pronalaženje datoteke odaberite sliku s vašeg računala. Nakon odabira mogućnosti Prenesi datoteku na poslužitelj  moguće je definirati postavke i izgled slike.

U kartici Osnovno dodajte Opis slike (tzv. Alternativni tekst).Slika se na stranicu dodaje klikom na Umetni. Označavanjem slike na stranici i ponovnim odabirom opcije Umetni/uredi sliku moguće je podesiti i dodatne postavke uređenja u karticama Izgled i Napredno.

U kartici Izgled možete odabrati Poravnanje slike u odnosu na tekst. Ako želite promijenite i dimenzije slike. Po želji dodajte udaljenost slike od teksta u pikselima, te veličinu okvira. U polju Stil može se, primjerice, definirati boja umetnutog okvira.

Kartica Napredno daje mogućnost postavljanja alternativnih slika u slučaju prijelaza pokazivača miša preko područja slike. Ako želite da se prelaskom miša preko slike pojavljuje neka druga slika, kvačicom označite opciju Alternativna slika.U polju za prelazak miša preko slike učitajte novu sliku, dok u polju za izlazak miša van slike ponovno odaberite izvornu sliku.

U kartici Napredno mogu se dodati i razne opcije kao što su naslov slike ili poveznica na duži opis slike. Klikom na gumb Obnovi primijenit ćete izmjene na sliku na stranici.

Dobra praksa kod umetanja slike na stranicu je mogućnost da se klikom na sliku ona otvara povećana u novom prozoru. U uređivaču teksta se desnim klikom miša na sliku odabire opcija Umetni/uredi poveznicu. Nakon toga izabire se putanja do iste slike ali u izvornoj veličini. Naravno, slika na stranici prethodno mora biti smanjena u odnosu na original, u suprotnom efekt neće biti vidljiv.

Odabirom opcije Pohrani i prikaži slika se pojavljuje u tečaju.

Sakrij transkript

Napomena

Slike se mogu dodavati u tečaj iz raznih izvora korištenjem ikone Umetni/uredi sliku u tekst editoru. Slike se mogu dodavati u sadržaju lekcija, kvizovima, zadacima, forumima. Moodle podržava .jpg, .png, .gif formate slika.