Izrada sadržaja

Videozapisi

Dodavanje video zapisa u tečaj je vrlo korisno jer omogućava polaznicima da pogledaju snimljena predavanja koja su eventualno propustili, pogledaju upute, demonstracije primjera, simulacije i slično.

Poželjno je video zapis pohraniti u Moodle, na poslužitelj, jer je tako lakše upravljanje materijalom. U slučaju nedovoljno prostora na disku poslužitelja ili ograničenjima u vezi veličine pohranjenih datoteka prikladno je pohranjivanje video zapisa u repozitorij kao što su YouTube ili Vimeo i njihovo povezivanje u tečaj (embeded video). U tom slučaju treba voditi računa o postavkama privatnosti i dijeljenja video materijala pri njihovom postavljanju u repozitorije.

Pokaži transkript

Ovisno o mjestu gdje želite dodati video zapis u „Omogući izmjene“ modu odaberite opciju „Nadogradi“ ako želite da to bude na već postojećoj stranici ili možete odabrati Dodaj aktivnost ili resurs ako stvarate novi element.

Za učitavanje videozapisa u tečaj odaberite Moodle Media ikonu, a zatim Pronađi ili postavi sliku, video ili applet nakon čega se pojavljuje prozor za Odabir datoteke.

Izabirite opciju Prenesi datoteku ako želite prebaciti video zapis pohranjen na vašem računalu ili odaberite neki od ponuđenih repozitorija .

Popunite polja: ime datoteke, autora i izaberite odgovarajuću licencu i zatim kliknite na Prenesi datoteku na poslužitelj . Video zapis će se pojaviti u Preview prozoru i nakon Umetni pojavljuje se poveznica u editoru.

Ukoliko želite ugraditi video u tečaj, sa web sjedištima za dijeljenje video sadržaja pronađite ugrađeni kod video zapisa kojeg želite prikazati.  Kopirajte taj kod.  Primjer mod.carnet.hr

U HTML editoru tečaja odaberite opciju prikaza HTML koda te kombinacijom tipki CTRL+V (CMD+V) prebacite ugrađeni kod na željeno mjesto u tečaju.  Unutar koda možete promijeniti dimenzije ugrađenog vide te zaustaviti automatsko pokretanje videa postavljanjem vrijednosti autostart u “false”.

Na dnu prozora kliknite Obnovi.Video će biti prikazan u prozoru i nakon Pohrani i prikaži pojavljuje se u tečaju.

Sakrij transkript

Napomena

Kako bi se audio i video zapisi mogli reproducirati u odgovarajućim programima potrebno je da administrator uključi „Multimedia plugins filter“. Također administrator može omogućiti i dodavanje sadržaja iz multimedijalnih repozitorija kao što su YouTube ili Flickr.