Izrada sadržaja

Knjiga

Jedan od načina prikaza sadržaja u Moodle-u je i Knjiga (Book) koju koristimo za prikazivanje veće količine sadržaja u tečaju. Sadržaj je podijeljen u poglavlja knjige.

 

Pokaži transkript

U odabranoj cjelini tečaja klikom na Dodaj aktivnost ili resurs dodajte Knjigu iz izbornika s popisom resursa  te uredite njezine postavke.

Najprije odredite ime i upišite kratak sažetak sadržaja knjige. Ako poglavlja knjige želite numerirati u padajućem izborniku Numeriranje poglavlja odaberite jedan od ponuđenih načina: brojevi, natuknice (bulleti) ili uvučeno. Klikom na kućicu pored mogućnosti Prilagođeni naslovi omogućit ćete izmjenu naslova poglavlja. Ako želite, na samom kraju definirajte postavke dovršenosti i spremite promjene.

Otvaranjem Knjikge sustav će automatski prikazati prozor za uređivanje poglavlja.

Prilikom uređivanja poglavlja  koristite ugrađeni HTML uređivač, te unosite sadržaj poglavlja na isti način kao i kod resursa Stranica.

Novo poglavlje knjige može se dodati odabirom ikone + koja se nalazi pored naslova prethodnog poglavlja, nakon što se u tečaju omoguće izmjene. Osim unosa sadržaja, klikom na kvačicu pored mogućnosti Potpoglavlje, može se odrediti i da li je to potpoglavlje ili novo poglavlje.

Sakrij transkript

Napomena

Ukoliko unosite gotove, unaprijed kreirane datoteke Moodle će sam preuzeti sve potrebne elemente iz datoteke i prilagoditi ih za pravilan prikaz u tečaju. Datoteke se u Knjigu unose u kompirmiranom (zip) formatu.

Na ovaj nacin mozete kerirati i podpoglavlja i to na dva nacina: 1. u zip datoteci kreirate mape (u kojoj ce se nalaziti html datoteke) gdje svaka mapa predstava novo poglavlje ili 2. u zip datoteci kreirate html datoteke tako da svaka datoteka predstavlja posebno poglavlje, a datoteke podpoglavlje imaju nastavak _sub na kraju imena. Ne zaboravite prilikom kreiranja .zip datoteke priloziti i sve multimedijske datoteke koje koristite u knjizi.