Saturday, 20. April 2024., 11:12
Sjedište: Nacionalni portal za učenje na daljinu "Nikola Tesla"
E-kolegij: Osnove HTML-a (Osnove_HTML-a)
Rječnik: Rječnik
P

PDF

(Portable Document Format) je način zapisa datoteka. Objedinjuje tekst, slike i ostale sadržaje u jednu datoteku, zadržavajući isti oblik i izgled dokumenta bez obzira na kojem se računalu dokument upotrebljava.

Za čitanje dokumenata u PDF formatu najčešće se upotrebljava besplatan program Acrobat Reader. Jednom instaliran, automatski se pokreće kad web preglednik primi stranicu PDF formata.

Pixel

(picture element), točkica, najmanji element slike. Slika na ekranu ima npr. 1024 redaka po 1280 pixela, što pišemo kao rezoluciju ekrana 1280 x 1024.

Poslužitelj

vidi udaljeni poslužitelj

Preglednik

Općenito, program koji omogućava samo gledanje sadržaja određene vrste, ali ne i mijenjanje.

Vidi web preglednik.

Protokol

(protocol) postupak komuniciranja između računala. Protokoli postoje na raznim razinama, od uspostavljanja komunikacije do prijenosa konkretnih vrsta sadržaja (web stranice, elektronička pošta). Najpoznatiji skup protokola je TCP (Transmision Control Protocol) /IP (Internet Protocol) koji se upotrebljava i na Internetu.

Prozor

(window) je okvir u kojem se na zaslonu monitora vidi korisničko sučelje pojedinog programa ili dijela programa kada se koristi neki od programa sa grafičkim sučeljem.