Thursday, 21 October 2021, 6:56 AM
Site: Nacionalni portal za učenje na daljinu "Nikola Tesla"
Course: Sigurnost - Moodle tečaj (Sigurnost - Moodle tečaj)
Glossary: Rječnik
A

adware

(eng. </i>ad</i> - oglas, <i>-ware</i> - nastavak od <i>software</i>, skupni naziv za programe na računalu), programi koji na vašem računalu prikazuju oglase u sklopu drugih programa ili dok <i>surfate</i>, pregledavate web. Ovakvi programi često se nasilno ugrađuju u računalo bez vašeg pristanka.

anti-spyware

Skupina programa, alata specijaliziranih za uklanjanje spywarea (vidi <i>spyware</i>).

antivirus

Skupina programa, alata specijaliziranih za uklanjanje virusa, crva i trojanskih konja (vidi definicije: virus, crv i trojanski konj).
B

blog

(skraćeno od eng. <i>weblog</i> - dnevnik na webu), web stranica koju bez tehničkog znanja može otvoriti i ažurirati bilo tko. Zasnovana je na periodičkom unosu sadržaja.
C

certifikat

Izjava, zajamčena digitalnim potpisom, o autentičnosti podataka o nekoj osobi ili organizaciji.

chat

(eng. <i>chat</i> - čavrljanje), servis koji omogućava korisnicima da razgovaraju pišući tekst. Broj sudionika u chatu je proizvoljan, a njihov razgovor privatan ili svima vidljiv.

crack

(eng. <i>crack</i> - slomiti), skupina programa za uklanjanje (<i>"slamanje"</i>) zaštite, najčešće zaštite od neovlaštenog kopiranja. Ovakvi programi gotovo su uvijek nezakoniti.

crv

Program s mogućnošću automatskog prijenosa svoje kopije na drugo računalo putem mreže. Koristi se raznim servisima, na primjer elektroničkom poštom.
D

dial-up

Pristup udaljenom računalu telefonskom linijom. Jedno računalo nazove drugo i preko uspostavljene linije razmjenjuju podatke. Čest primjer upotrebe je povezivanje na Internet nazivanjem računala vašeg pružatelja Internet usluge.

dialer

Program namjenjen automatskom povezivanju s udaljenim računalom putem telefonske linije. Često ovakav program <i>"otima"</i> vašu telefonsku liniju tako da pokušava neprimjetno nazivati skupe inozemne brojeve.

domena

Područje imenovanja računala na Internetu. Računalima se dodjeljuju imena unutar neke domene, kao što je na primjer <code>www.carnet.hr</code> - CARNetov web poslužitelj. Računalo je u ovom primjeru u <code>carnet.hr</code> domeni, koja pak smještena u <code>hr</code> domeni
E

e-commerce

(eng. <i>electronic commerce</i> - elektroničko trgovanje), termin koji se odnosi na sve oblike elektroničkog poslovanja, što na primjer uključuje web trgovine, Internet bankarstvo i korištenje usluga naplativih Internetom.

e-mail

(eng. <i>electronic mail</i> - elektronička pošta), servisi i tehnologije koje omogućuju prijenos elektroničkih pisama.
F

forum

Web stranica na kojoj korisnici mogu ostavljati poruke vezane za određenu temu ili postavljati teme. Sva komunikacija na forumima uglavnom je javna.
H

hot-spot

Pristupna točka bežične mreže koja je ujedno spojenana Internet. Bežičnim povezivanjem s tom pristupnom točkom, računalo se spaja na Internet. Te pristupne točke obično su javno dostupne u kafićima i nekim ustanovama.
I

IM

(eng. <i>Instant Messaging</i> - slanje trenutačnih poruka), servis putem kojeg korisnici međusobno komuniciraju porukama. Poruke stižu odmah, slično kao SMS na mobilnim telefonima.

IP adresa

Adresa računala na Internetu. Kao korisnik, vi ste zapravo privremeni stanar s promjenjivom adresom. Vaš pružatelj usluga je hotel s fiksnim adresama koji vam pri spajanju dodjeljuje trenutačno slobodnu sobu.

ISDN

Standard digitalne telefonije. Od klasičnih analognih telefonskih linija razlikuje se bržim biranjem, bržim prijenosom te većim brojem kanala po liniji. Više kanala omogućuje istovremeno telefoniranje i korištenje Interneta.

ISP

(eng. <i>Internet Service Provider</i> - pružatelj Internet usluge), organizacija koja svoje korisnike povezuje u svoju mrežu, a sama je spojena na Internet. Time korisnike povezuje na Internet.
K

korisnički račun

Svi podaci vezani za identitet korisnika, obično vođen pod <i>korisničkim imenom</i>. Obično se koristi za ostvarenje neke usluge, kao što su elektronička pošta i pristup Internetu.
L

LAN

(eng. <i>Local Area Network</i> - lokalna mreža), mreža međusobno povezanih računala ostvarena bez tehnologija za udaljenu komunikaciju. Mreže na razini jednog kata ili zgrade obično odgovaraju definiciji lokalne mreže.
M

modem

Uređaj ugrađen u vaše računalo (ili priključen na njega) pomoću kojeg ono može koristiti telefonsku liniju.

multimedija

Pojam koji obuhvaća korištenje više oblika medija istovremeno ili na jednom uređaju. Računala su po svojoj prirodi <i>multimedijski</i> uređaji, jer mogu prikazivati slike, zvuk, video, pisani tekst u bilo kojoj kombinaciji.
O

on-line

Krilatica koja označava da je nešto dostupno na Internetu. On-line trgovina je trgovina čije se poslovanje odvija Internetom.
P

P2P

(eng. <i>Peer to Peer</i> - kolega kolegi), mreža međusobno povezanih računala koja primaju i nude sadržaje na razmjenu. Sadržaji se razmjenjuju izravnom vezom između računala na kojem se sadržaj nalazi i onoga koji zahtijeva.

phishing

(iskrivljeno od eng. <i>fishing</i> - pecanje), postupak odašiljanja <i>mamca</i>, poruke u kojoj se traže osjetljivi podaci velikom broju korisnika i skupljanje odaziva.

poveznica

Češće zvana <i>hyperlink</i> ili jednostavno <i>link</i>, označava aktivan dio (obično teksta) na web stranici koji, kada se aktivira klikom mišem, vodi na neku drugu web stranicu.

privitak

Dodatni sadržaj u poruci elektroničke pošte: dokument, slika, zvuk ili čak program. Privitaka može biti i više u jednoj poruci.

program

Datoteka ili više njih koje upravljaju vašim računalom. Na primjer Microsoft Word je program za uređivanje teksta - on upravlja vašim računalom tako da vama prikazuje radnu okolinu u kojoj pišete i brine o pohrani vaših dokumenata.

protokol

Dogovoren način komunikacije između računala. Protokoli su propisani kako bi računala mogla međusobno komunicirati znajući što jedna od drugih očekuju.
S

servis

(eng. <i>service</i> - usluga), mogućnost koju neko računalo ili više njih poslužuju. Na primjer, mogućnost slanja elektroničke pošte je usluga.

spam

Neželjen ili nezatražen oblik komunikacije upućen vama. Najčešće je riječ o agresivnim reklamnim porukama elektroničke pošte, no može se odnositi i na telefonsko anketiranje.

spammer

Osoba ili organizacija koja se bavi odašilje spam (vidi <i>spam</i>).

spyware

Računalni programi koji se brojnim trikovima nasilno ugrađuju u vaše računalo i tajno prikupljaju osjetljive podatke o vama. Redovito su vezani za adware, spam, viruse i brojne oblike kriminala.
T

trojanski konj

Računalni program koji, lažno se predstavljajući, nagovori korisnika da ga sam propusti na svoje računalo. Često to učini neprimjetno i pri tome ostavlja autoru otvoren pristup.
V

vatrozid

Program, sigurnosni alat, koji čini mrežnu branu između vašeg računala i Interneta. Provjeravajući svaki pokušaj komuniciranja, vatrozid brine da komunikacija odgovara propisanom neopasnom predlošku.

virtualno

Nešto što postoji djelovanjem, ali ne u fizičkom obliku. Na primjer ovaj tečaj se odvija u virtualnoj učionici.

virus

Program s mogućnošću <i>inficiranja</i>, zaraze, drugih programa. Virus svoj kod umeće u drugi program, kako bi pri izvršenju tog drugog programa i sam pokrenuo. Pri pokretanju traži nove programe koje bi inficirao.
W

WLAN

(eng. <i>Wireless Local Area Network</i> - bežična lokalna mreža), mreža bežičnom tehnologijom povezanih računala.

www

(eng. <i>World Wide Web</i> - mreža širom svijeta), najčešće zvan samo <i>web</i>; skupni naziv za sve dokumente dostupne putem web poslužitelja i međusobno povezane poveznicama.