Wednesday, 24. April 2024., 09:06
Sjedište: Nacionalni portal za učenje na daljinu "Nikola Tesla"
E-kolegij: Sigurnost - Moodle tečaj (Sigurnost - Moodle tečaj)
Rječnik: Rječnik
L

LAN

(eng. <i>Local Area Network</i> - lokalna mreža), mreža međusobno povezanih računala ostvarena bez tehnologija za udaljenu komunikaciju. Mreže na razini jednog kata ili zgrade obično odgovaraju definiciji lokalne mreže.
M

modem

Uređaj ugrađen u vaše računalo (ili priključen na njega) pomoću kojeg ono može koristiti telefonsku liniju.

multimedija

Pojam koji obuhvaća korištenje više oblika medija istovremeno ili na jednom uređaju. Računala su po svojoj prirodi <i>multimedijski</i> uređaji, jer mogu prikazivati slike, zvuk, video, pisani tekst u bilo kojoj kombinaciji.
O

on-line

Krilatica koja označava da je nešto dostupno na Internetu. On-line trgovina je trgovina čije se poslovanje odvija Internetom.
P

P2P

(eng. <i>Peer to Peer</i> - kolega kolegi), mreža međusobno povezanih računala koja primaju i nude sadržaje na razmjenu. Sadržaji se razmjenjuju izravnom vezom između računala na kojem se sadržaj nalazi i onoga koji zahtijeva.

phishing

(iskrivljeno od eng. <i>fishing</i> - pecanje), postupak odašiljanja <i>mamca</i>, poruke u kojoj se traže osjetljivi podaci velikom broju korisnika i skupljanje odaziva.

poveznica

Češće zvana <i>hyperlink</i> ili jednostavno <i>link</i>, označava aktivan dio (obično teksta) na web stranici koji, kada se aktivira klikom mišem, vodi na neku drugu web stranicu.

privitak

Dodatni sadržaj u poruci elektroničke pošte: dokument, slika, zvuk ili čak program. Privitaka može biti i više u jednoj poruci.

program

Datoteka ili više njih koje upravljaju vašim računalom. Na primjer Microsoft Word je program za uređivanje teksta - on upravlja vašim računalom tako da vama prikazuje radnu okolinu u kojoj pišete i brine o pohrani vaših dokumenata.

protokol

Dogovoren način komunikacije između računala. Protokoli su propisani kako bi računala mogla međusobno komunicirati znajući što jedna od drugih očekuju.