Saturday, 20. April 2024., 10:38
Sjedište: Nacionalni portal za učenje na daljinu "Nikola Tesla"
E-kolegij: Sigurnost - Moodle tečaj (Sigurnost - Moodle tečaj)
Rječnik: Rječnik
P

P2P

(eng. <i>Peer to Peer</i> - kolega kolegi), mreža međusobno povezanih računala koja primaju i nude sadržaje na razmjenu. Sadržaji se razmjenjuju izravnom vezom između računala na kojem se sadržaj nalazi i onoga koji zahtijeva.

phishing

(iskrivljeno od eng. <i>fishing</i> - pecanje), postupak odašiljanja <i>mamca</i>, poruke u kojoj se traže osjetljivi podaci velikom broju korisnika i skupljanje odaziva.

poveznica

Češće zvana <i>hyperlink</i> ili jednostavno <i>link</i>, označava aktivan dio (obično teksta) na web stranici koji, kada se aktivira klikom mišem, vodi na neku drugu web stranicu.

privitak

Dodatni sadržaj u poruci elektroničke pošte: dokument, slika, zvuk ili čak program. Privitaka može biti i više u jednoj poruci.

program

Datoteka ili više njih koje upravljaju vašim računalom. Na primjer Microsoft Word je program za uređivanje teksta - on upravlja vašim računalom tako da vama prikazuje radnu okolinu u kojoj pišete i brine o pohrani vaših dokumenata.

protokol

Dogovoren način komunikacije između računala. Protokoli su propisani kako bi računala mogla međusobno komunicirati znajući što jedna od drugih očekuju.