O Moodle alatu

O Moodle alatu

 

O Moodle alatu

 

Moodle logoMoodle je alat za izradu elektronskih obrazovnih sadržaja i održavanje nastave na daljinu. Razvio ga je Australac Martin Dougiamas devedesetih godina prošloga stoljeća, potaknut željom za boljim rješenjima od onih koje je pronalazio u postojećim e-learning alatima. Od početaka do danas Moodle se značajno mijenjao, a proces njegovog kontinuiranog razvoja i dalje traje, nošen snagom brojne zajednice korisnika.

Moodle je besplatan alat otvorenog koda eng. open source što znači da je dozvoljen uvid u programski kôd, njegovo mijenjanje i prilagođavanje, ali pod uvjetom da se ponudi zajednici na korištenje pod originalnom licencom.

Riječ Moodle skraćenica je izraza Modularno objektno-orijentirano dinamičko obrazovno okruženje (eng. Modular Object-Oriented Dynamic Learning Environment) i veže se na obrazovnu teoriju društvenog konstruktivizma.

Ujedno, moodle je i glagol koji na engleskom jeziku označava proces polaganog prolaska kroz neku materiju, u ovom slučaju kroz elektronske obrazovne sadržaje, načinom i dinamikom koji odgovara sudioniku obrazovnog procesa.

Moodle je modularan sustav što znači da se sastoji od manjih cjelina a omogućava izradu ili integriranje unaprijed izrađenih elektronskih nastavnih sadržaja, planiranje nastave, upravljanje korisnicima, provjeru znanja i ocjenjivanje, praćenje aktivnosti te komunikaciju.

Moodle zajednica je velika i broji oko 60 milijuna korisnika u preko 70000 registriranih web sjedišta. U Hrvatskoj su javno dostupna 134 sjedišta, a broj korisnika je u stalnom porastu.

U ovom ćemo tečaju koristiti osnovnu instalaciju alata Moodle (2.3.1).

 
CARNet Logo
Zadnji puta izmijenjeno: Tuesday, 6. November 2012., 15:37