Uvod

Ovaj tjedan bavimo se online alatima za izradu stripova.

Stripovi su korisni artefakti zbog:

1.) imaju kratku formu (obično samo tri ili četri prozora, ali mogu biti svedeni i na samo jedan ili pak ispunjavati čitavu stranicu). 

2.) ako koristite alat za izradu stripova on ne zahtijeva umijeće crtanja za izradu priče (iako se najbolji strip ikad kreiran - xkcd* Randall Munroe - sastoji jedino od jednostavne figure u obliku štapa što dokazuje da crtački talent zapravo i nije potreban).

3) Izrada stripa u obliku scenarija prvi je korak pri kreiranju videa.

4) Stripovi mogu biti vrlo upečatljivi.  Sadržavaju slike i malo teksta kako bi prezentirali vrlo kratku priču koja ostavlja snažan dojam. Jedan od najznačajnijih britanskih pisaca, Alan Moore*, počeo je svoju karijeru stripom Maxwell the Magic Cat, kao i mnogo drugih popularnih osoba iz kulture čija je karijera započela kroz rad na stripovima.

5) Besplatni su.

Ovaj tjedan željeli bismo da dodate linkove na alate za izradu stripova s kojima ste se možda susreli, isprobate jedan ili dva i kažete nam koji su vaši najdraži stripovi. Kako ipak ne bismo zaboravili cilj ovog tečaja navedite i kako biste ove alate mogli koristiti u poučavanju literature. 

*Ovo je stav Marka koji je postavio ovu temu i ne predstavlja službeni stav projekta AMORES o kvaliteti stripova ili autora.

Zadnji puta izmijenjeno: Tuesday, 5. May 2015., 15:37