Izrada sigurnosne kopije tečaja

Demo tečaj koji ste  napravili možete pohraniti na svom računalu te prebaciti u drugi LMS sustav.

Potrebno je izraditi sigurnosnu kopiju tečaja (backup) koja može sadržavati sve ili samo odabrane aktivnosti i resurse tečaja. Nakon procesa izrade sigurnosne kopije, stvorit će se jedna datoteka sa .mbz ekstenzijom (ekstenzija sigurnosne kopije u verziji Moodle 2.0 i više)  koju potom možete pohraniti na računalu. Na taj način tečaj možete u izvornom obliku prebaciti u drugi Moodle sustav ili u neki drugi LMS.

Tečaj možete obnoviti na nekom drugom Moodle sustavu, primjerice sustavu vaše ustanove ili sustavu https://loomen.carnet.hr ako posjedujete AAI@Edu.hr elektronički identitet. Ukoliko vam takav sustav nije dostupan, tečaj možete obnoviti na besplatnim Moodle sustavima koji pružaju uslugu udomljavanja tečajeva, na adresi: http://www.freemoodle.org ili https://moodle.com/cloud/. Prije korištenja usluga informirajte se o uvjetima korištenja te pročitajte i ostale korisne informacije o uslugama na navedenim stranicama. Pripazite, vaš demo tečaj kreiran je na verziji Moodle-a 3.1. i jednostavno se može obnoviti na toj i višim verzijama Moodle-a. Za obnovu tečaja na nižim verzijama nije osigurana dovoljna razina kompatibilnosti što može uzrokovati različite poteškoće.

Kako izraditi sigurnosnu kopiju (backup), pohraniti je, te učitati u drugi sustav (restore), pogledajte u videozapisu:

Pokaži transkript

Da bi izradili sigurnosnu kopiju tečaja, unutar bloka Postavke -”Administracija kolegija” odaberite Backup.

U vrhu otvorenog sučelja nalazi se  navigacijska traku za izradu sigurnosne kopije u nekoliko koraka: U prvom kotraku, Inicijalne postavke  klikom na kućicu odaberite glavne elemente koje želite u sigurnosnoj kopiji –korisničke podatke, aktivnosti, blokove, filtre i ostalo. Iz sigurnosnih razloga na vašem demo tečaju s ulogom nastavnika niste u mogućnosti pohraniti korisničke podatke polaznika tečaja. IMS Common Cartridge (IMS paket) omogućava izradu sigurnosne kopije napravljene u skladu s IMS specifikacijom. te takvu sigurnosnu kopiju možete unijeti i raspakirati u novi Moodle tečaj pomoću resursa IMS paket.  Nakon što ste odabrali elemente koje želite pohraniti, odaberite gumb Nastavi.

Unutar Postavke sheme -sustav će automatski predložiti uključivanje svih aktivnosti i resursa u sigurnosnu kopiju. Ako ne želite pohraniti sve odabrane podatke, listu prilagodite na način da pojedini element ili cijelu temu isključite klikom na kvačicu pored njihovog naziva. U desnom stupcu prikazano je pohranjivane korisničkih informacija za odabrane aktivnosti i resurse. Obzirom da je u prvom koraku iskljućena mogućnost pohrane korisničkih podataka, i ovdje će svi podaci biti automatski isključeni. Odaberite gumb Nastavi.

Slijedi “potvrda i pregled”  gdje je budućem .mbz dokumentu  sustav već dodijelio naziv koji možete promijeniti jednostavnim upisom novog naziva u polje Naziv datoteke. U prozorima Postavke backup procedure i Obuhvaćeni objekti provjerite da li su kopijom obuhvaćeni svi željeni elementi (zelena kvačica). Ako niste zadovoljni vratite se korak unazad odabirom željenog koraka u navigcijskoj traci na vrhu ekrana. Ako ste zadovljni odabirom elemenata, za nastavak procedure odaberite gumb Izvrši backup.

U zadnjem koraku process je Završen te ukoliko je sve prošlo u redu na dnu stranice bit će prikazana poruka Backup datoteka je uspješno stvorena. Odabirom  Nastavi. Prikazuje se prozor Uvezi backup datoteku gdje možete unijeti backup datoteke s računala u postojeći tečaj. U Prostor za backup kolegija spremaju se sigurnosne kopije administratora sustava s uključenim korisničkim podacima.Privatni korisnički prostor za backup je prostor za sigurnosne kopije koje kreira nastavnik i one ne obuhvaćaju korisničke podatke. Tu se nalazi kopija koju ste upravo pohranili. Pored svake datoteke nalaze se informacije o vremenu kreiranja, veličini te mogućnosti za njegovo preuzimanje ili obnovu u tečaju (Vraćanje iz kopije). Klikom na Preuzmi pohranite dokument na vase računalo.

Da bi pohranjeni sadržaj sa svog računala  učitali u novi tečaj, o novom praznom tečaju unutar bloka Postavke > Administracija kolegija  odaberite link "Vraćanje iz kopije".

Pomoću gumba Odaberite datoteku pronađite sigurnosnu kopiju koja se nalazi na vašem računalu i prenesite na poslužitelj.

U prozoru se pojavljuje ime datoteke. Odaberite "Vraćanje iz kopije".

Slično kao kod izrade sigurnosne kopije u sučelju je prikazana navigacijska traka za vračanje tečaja u nekoliko koraka: U koraku Potvrdi  sustav prikazuje elemente tečaja pohranjene u sigurnosnoj kopiji. Odaberite Nastavi.

Unutar koraka Odredište obzirom da sadržaj učitavate u prazni tečaj odaberite mogućnost Dodaj podatke iz backup datoteke u ovaj kolegij. Odaberite Nastavi.

U Postavkama sustav prikazuje elemente obuhvaćene sigurnosnom kopijom te omogućava odabir za obnovu u tečaju. Nakon odabira elemenata odaberite Nastavi.

Shema - u ovom koraku odaberite naziv i kraticu kolegija te Ne za kopiranje starih postavki tečaja, osim u slučaju ako iste postavke želite koristiti i u novom tečaju. Takva je postavka primjerice, datum početka nastave. Odaberite one aktivnosti i resurse iz sekcija koje želite obnoviti u tečaju i odaberite Nastavi

U Pregledu su prikazani su svi elementi koje ste odabrali za obnovu u novom tečaju. Ako ste zadovoljni odabirom elemenata odaberite Pokreni postupak vraćanja. Prilikom postupka raspakiranja tečaja mogu se pojaviti i određena upozorenja kao rezutlat različitih verzija sustava.

U  posljednjem koraku Završeno  sustav prikazuje poruku o uspješno kreiranoj sigurnosnoj kopiji.

Sakrij transkript

Zadnji puta izmijenjeno: Wednesday, 11. October 2017., 15:14