Prvi izlet u CSS Zen Garden

CSS Zen Garden je, kao što smo već napomenuli, web sjedište koje već godinama potiče upotrebu CSS-a. Nakon početnog upoznavanja s CSS-om možemo o njemu reći i malo više.

Na tom web sjedištu postoji niz stranica koje se jedna od druge razlikuju isključivo u pridruženoj CSS datoteci i pripadajućim slikama. Napravili su ih dizajneri koji su prihvatili izazov s tog web sjedišta – od priložene HTML datoteke samo upotrebom stilova napraviti atraktivnu stranicu.

Budući da ste tek počeli učiti CSS, za vas smo pojednostavnili HTML datoteku s tog web sjedišta, te vas pozivamo da je pokušate oblikovati. Kroz dva zadatka dovest ćemo vas do mogućnosti rada s originalnom datotekom.

Dakle, preuzmite primjer, otvorite ga svojim omiljenim HTML editorom i krenite na posao.

Crtanje strukture dokumenta

Prvo se trebate upoznati s elementima, njihovim klasama i identifikatorima. Dok to radite, crtajte stablo strukture HTML dokumenta. Početak rada prikazan je na sljedećim slikama:

HTML dokument iz primjera
HTML dokument iz primjerima s obojenim
početnim oznakama elemenata prve tri razine.
skica strukture HTML dokumenta
Slika dijela strukture HTML dokumenta koji trebamo uljepšati.

Slika je dovršena samo za element #intro. Završite postupak sami.

Oblikovanje dokumenta

Nakon što jednim pogledom možemo vidjeti strukturu web stranice, možemo ga početi oblikovati. Prvo stvorite praznu CSS datoteku, spremite je i povežite je s preuzetom HTML datotekom. Sve ostalo radit ćete u CSS editoru i u web pregledniku.

Za početak predlažemo da krenete ovim redom:

  1. obojite naslove h1 u jednu, h2 u drugu, h3 u treću boju; pogledajte stranicu u web pregledniku
  2. obojite podlogu svih naslova u neku nježnu boju – istu za sve; pogledajte stranicu u web pregledniku
  3. promijenite font ili boju znakova cijelom tekstu ili odvojeno svim naslovima i svim odlomcima; pogledajte stranicu u web pregledniku
  4. div elementima koji sadrže popise (i nalaze se na dnu dokumenta) obojite podlogu u istu boju kao naslovima, ali drugačiju nijansu; pogledajte stranicu u web pregledniku.
Izvorni izgled
Izgled stranice bez CSS-a te nakon koraka 1, 2, 3, 4,
(kliknite na linkove da biste vidjeli izgled stranice).

Prelistajte ponovno poglavlje koje ste upravo pročitali te uočite još barem jedno svojstvo koje možete postaviti i isprobajte ga.

Razmislite kako biste željeli oblikovati stranicu te, kad imate dojam da ne znate kako biste ostvarili svoje zamisli, vrijeme je za korak prema sljedećem poglavlju tečaja. U tom vas poglavlju očekuje niz atributa i odgovarajućih vrijednosti.

 

Korak po korak do cilja... (ilustracija)

CARNet