Što nismo upoznali?

Kao i ostale računalne tehnologije, CSS nije samo slovo na papiru. Od prve specifikacije do danas prošao je mnogo faza, a neprestano dolaze novi prijedlozi i nove zamisli. Trenutna specifikacija CSS-a je inačica 2.1. Svi preglednici nisu još u potpunosti implementirali sva svojstva iz ove inačice, a u pripremi je već inačica 3. Ona donosi i čitav niz novih mogućnosti.

  • Potpune specifikacije CSS-a možete pronaći na stranicama W3 konzorcija. Sada, kad ste upoznali osnove, nemojte se ustručavati potražiti ono što vas zanima izravno na izvoru.

Usporedo s dolaskom novih specifikacija, neprestano se iznalaze novi načini primjene trenutnih, već podržanih svojstava. Mnoge od njih nismo obradili u ovom tečaju – što zbog složenosti, što zbog njihova broja.

Primjerice, danas je aktualna izrada cjelokupnih stranica bez ijedne tablice za pozicioniranje (smještanje). Možemo spomenuti i pripremu različitih CSS uputa za različite medije ispisa – primjerice za ispis na pisač.

  • Otvorite neku stranicu Wikipedije. Dobro je pogledajte, a zatim otvorite pretpregled ispisa.
  • Pokušajte nabrojiti elemente koji su skriveni u pretpregledu ispisa. Zasad ćemo ostati na ovom promatranju i na obavijesti da se za različite medije dokumentu mogu pridružiti različite definicije stilova.
   
CARNet