Korak dalje

Sada, kada ste upoznali osnovnu sintaksu CSS-a i mogućnosti koje pružaju njegova svojstva, možete krenuti u daljnje istraživanje ljepota izrade stranica CSS-om.

Ali prije svega, nekoliko riječi koje nisu vezane isključivo za CSS. Jedan od osnovnih uzroka brzog širenja web tehnologija, naročito HTML-a, CSS-a i JavaScripta, bilo je to, što se njihov kôd nije mogao skriti od očiju posjetitelja. Jednostavno, možete vidjeti pozadinu svega što vaš preglednik prikazuje. Ponekad neki web autori potroše nešto truda pa te podatke prividno prikriju, ali njihov trud je, pred korisnikom koji želi pristup pozadinskim podacima, uzaludan.

Takva je situacija možda malo nepravedna prema trudu web autora, ali s druge strane, upravo to što je svačiji uradak izložen očima znatiželjnih posjetitelja, dovodi do brze primjene bilo kakve nove ideje ili načina ostvarenja pojedinog elementa stranice. Kada je jednom netko ostvario, primjerice izbornik pomoću CSS-a, u roku nekoliko dana, ako ne i sati, moglo se na desecima mjesta susresti raznorazne inačice takvog menija.

Zato, kada pri surfanju webom naiđete na nekakav efekt koji vam se sviđa ili na nekakvu zanimljivu implementaciju na stranici, zavirite u kôd i pokušajte odgonetnuti kako je autor to izveo. Neki od alata koji vam to olakšavaju prikazani su u posljednjem poglavlju ovog tečaja. Naravno, poštujte copyright i nemojte kopirati kôd ukoliko nemate dopuštenje autora, ali slobodno upijajte znanje i učite od najboljih.

   
CARNet