CSS i WYSIWYG editori


Većina je autora svoje prve korake u izradi web stranica napravila u nekom od WYSIWYG editora. Neki autori nakon toga prelaze potpuno na CMS-ove ili slična web sjedišta, ali mnogi nastavljaju svoje web stranice raditi u editorima koji se nalaze na njihovim računalima. U svim ovim slučajevima autori se često ili barem povremeno vraćaju u obične tekstne editore u kakvima ste prošli ovaj tečaj, ali je dobro moći iskoristiti napredne mogućnosti i ostalih editora koje upotrebljavate (pri čemu se riječ „napredno” upotrebljava za funkcije editora, ne autora stranica).

 U nastavku lekcije navest ćemo neke osnovne funkcije besplatnog editora Microsoft SharePoint Designer 2007, nasljednika vrlo popularnog programa Microsoft FrontPage. U ostalim su, komercijalnim ili složenijim editorima, funkcije vrlo slične i lako ih možete naći ako znate što od takvih editora možete očekivati.

  • Preporučamo vam da prije izbora editora pogledate usporednu tablicu HTML editora. Stupci koje smo do sada spominjali su: cost/software licence, stupac s nazivom operacijskog sustava na kojem radite, te WYSIWYG i CSS2.

Vratimo se programu SharePoint Designer 2007 i njegovim osnovnim funkcijama. Za početak rada sa stilovima predlažemo da iz izbornika Task Panes otvorite okno Apply Styles.

Popis stilova
Dio popisa klasa koje se mogu primijeniti na označeni element.

Primjena stilova

Pretpostavimo da radite s uobičajenim postavkama editora, tj. da niste mijenjali postavke u okviru Tools > Page Editor Options..., na kartici CSS. Ako i jeste, tu je gumb Reset Defaults.

Ako počnete oblikovati dijelove teksta alatima s alatne trake, recimo bojiti ih, primijetit ćete da se u oknu Apply Styles pojavljuju stilovi vezani uz trenutačnu stranicu (current page). To možete provjeriti i pogledom u kôd stranice, npr. klikom na jahač Split na dnu prozora.

S druge strane, ako ste dokumentu pridružili CSS datoteku, u oknu Apply Styles vidite sve stilove koje možete primijeniti na element u kojem se nalazi točka unosa. Općenito, stil se primjenjuje na element jednostavnim odabirom elementa i klikom na stil.

Kako precizno odabrati element?

Uobičajen je način označavanje mišem, no to se često pokazuje nedovoljno preciznim. Srećom, pri vrhu ekrana postoji traka koja pokazuje u kojem se elementu nalazi pokazivač miša, te se cijeli element može odabrati klikom na odgovarajuću oznaku.

Rad s oznakama
Rad s oznakama u WYSIWYG načinu rada
programa Sharepoint Designer.
  • Proučite sve točke iz izbornika koji se otvara klikom na trokutić pokraj HTML oznake u traci iznad područja editora.

Ako je u editoru označen dio teksta koji nije cijeli u jednom elementu, klikom na klasni selektor bez imena elementa će se umetnuti oznaka span s odgovarajućim imenom klase.

Ako su nam potrebni identifikatori elemenata, i oni se mogu jednostavno upisati:  ručno u kôd, izborom elementa u oknu editora i dvoklikom na identifikator u oknu Apply Styles ili, ako nije moguće precizno izabrati element, izborom odgovarajućeg elementa s vrha ekrana i odabirom funkcije Edit Tag....

okvir Edit Tag
Okvir Edit tag s upisanim identifikatorom elementa.

Promjena stilova

Prelaskom pokazivača miša iznad selektora u oknu Apply Styles pojavljuje se definicija odgovarajućeg stila u žutom okviriću, te trokutić kojim se otvara izbornik s dodatnim funkcijama (v. selektor .slika na prethodnoj slici).

  • Proučite sve točke iz izbornika koji se otvara klikom na trokutić imena klase, odnosno drugih selektora definicije stila.

Ovo su bile osnovne smjernice za rad sa stilovima u programu SharePoint Designer. Puna snaga ovakvog načina rada leži u optimalnoj izmjeni alata – u ovom slučaju tekstnih i WYSIWYG editora. Zato vas pozivamo da proučite i mogućnosti WYSIWYG editora koji vam je dostupan.