CSS za CMS


Iza čudnog naziva ove lekcije skriva se svakodnevica većine današnjih web dizajnera.

CMS (content management system, sustav za upravljanje sadržajem) sustav je za prikupljanje, obradu i organizaciju podataka općenito, no danas se isti izraz najčešće upotrebljava za sustav kojem je cilj objavljivanje podataka na webu. Većina je današnjih web sjedišta upravljana nekim CMS-om, što znači:

  • na web serveru postoje programi koji ovlaštenim korisnicima omogućavaju unos sadržaja, tipično članaka
  • upisani se sadržaji pohranjuju u bazu podataka, dok se priložene slike, kao i kod običnih stranica pohranjuju odvojeno
  • na serveru postoje programi koji posjetiteljima na temelju njihovih prava, zahtjeva i sadržaja raspoloživih u bazi podataka stvaraju stranicu (HTML dokument)
  • na serveru su pohranjeni i podaci potrebni za oblikovanje stranice – CSS datoteke i pripadajuće stranice, što se isporučuje korisnicima zajedno sa stranicom.

Postupak upisivanja sadržaja se isprepliće s isporučivanjem sadržaja. Tako se osim članaka mogu dodavati komentari na članak, posjetitelji mogu odgovarati na anketna pitanja itd., čime rad s web sjedištem postaje interaktivniji, a korisnici zadovoljniji. Često se današnji web zbog pojave interaktivnosti naziva i imenom „web 2.0” koje ga razlikuje od „starog” weba sa stranicama koje su pohranjene na poslužitelju. Na način sličan općenitim CMS‑ovima djeluju i ostali, specijalizirani web 2.0 alati, kao što su blogovi, LMS-ovi, wikiji, ali i forumi, razne galerije slika, pa i danas najpopularnije web sjedište, Facebook.

Sa stanovišta ovog tečaja u svim je ovim slučajevima važno da je sadržaj potpuno odvojen od dizajna, upravo kao što je to bio slučaj kod ranije spomenutog web sjedišta CSS Zen Garden.

Dakle, u svim tim sustavima možete postaviti dizajn koji želite samo promjenom CSS datoteke ili datoteka te dodavanjem slika potrebnih za vaš dizajn. Da bi vam bilo lakše početi, uz svaki se web 2.0 alat nudi nekoliko gotovih predložaka – besplatnih dizajna koje možete upotrijebiti za svoje web sjedište ili kao ishodišnu točku za izradu vlastitog dizajna.

Izbor dizajna u jednom blogu
U većini blogova korisnici mogu izabrati
 dizajn iz ponuđenog skupa, a u nekima
mogu postaviti i svoj vlastiti CSS s odgovarajućim slikama.
  • Neki blogovi omogućavaju dodavanje vlastitih stilova, neki ne. Na primjer, hrvatski blogovi koji se mogu otvoriti na stranicama www.blog.hr, www.bloger.hr imaju mogućnost odabira predloška dizajna, ali i naknadnog uređivanja.
  • Trenutačno je najkvalitetniji sustav koji nudi otvaranje vlastitih blogova i ima najbolje materijale za svladavanje rada WordPress. Nažalost, u svojoj besplatnoj varijanti on nudi samo mogućnost isprobavanja vlastitog dizajna, ali ne i pohranjivanja, odnosno upotrebe to dizajna na blogu.
  • Korisnici mogu preuzeti isti alat, WordPress, na svoje računalo (osobno ili server), no instalacija i namještanje vlastitog servera i bloga na njemu prelazi okvire ovog tečaja.
  • Blogovi kojima se pristupa putem korisničkih računa za Googleove usluge dostupni su, na primjer, s adrese www.blogger.com.  Taj sustav također nudi dobru dokumentaciju i mogućnost uređivanja stilova.
  • Predlažemo da otvorite blog na jednom od navedenih web sjedišta i da pokušate napraviti stil koji će blog prikazati na način na koji vi želite. Ako radite s web sjedištem wordpress.com, ne zaboravite tekst CSS-a kopirati i pohraniti u datoteku na svoje računalo jer ga WordPress neće spremiti.
  • Općenito, budući da se mogućnosti ovih web sjedišta često mijenjaju, preporučamo proučavanje izvornog sustava pomoći.