CSS Zen Garden


Na početku tečaja smo vas potaknuli na posjet web sjedištu CSS Zen Garden, a u drugom i trećem poglavlju priredili smo vam izlet u istom smjeru. Radeći na pojednostavljenom HTML dokumentu s tog web sjedišta napravili ste prva dva koraka prema tom web sjedištu. Učinimo sad i posljednji korak!

Kao što smo rekli, CSS Zen Garden je web sjedište kojem je cilj pokazati da je web stranicom (HTML dokumentom) definirana struktura dokumenta, dok se njegov izgled određuje odvojeno, opisom stila. Ovakvo odvajanje sadržaja od izgleda dokumenta utječe na jednostavnost održavanja web sjedišta, a budući da slijedi danas važeće standarde, utječe i na ispravnost prikazivanja stranice u većini preglednika.

Na naslovnici web sjedišta CSS Zen Garden nalazi se niz linkova koji vode na stanice s istim sadržajem, ali drugačijim dizajnom. To su izabrani radovi dizajnera koji su sa stranica CSS Zen Garden preuzeli web stranicu i osnovni predložak za CSS datoteku, uredili je prema svojim idejama te poslali autorima web sjedišta CSS Zen Garden.

Zen Garden – primjeri
Nekoliko primjera dizajna ostvarenih samo promjenom stila.

Pokušajte i vi – preuzmite HTML datoteku te CSS datoteke s primjerom dizajna. Budući da je sadržaj većine stranica tog web sjedišta jednak, te datoteke možete preuzeti s naslovnice ili s bilo koje stranice-primjera web sjedišta CSS Zen Garden. Zatim smislite novi izgled učitane stranice i pokušajte ga ostvariti mijenjajući primjer CSS datoteke.

  • Uočite razliku između prilagođene HTML datoteke s kojom ste radili u prva dva izmeta u CSS Zen Garden i originalne HTML datoteke. U originalnoj je datoteci više elemenata koji am u početku mogu djelovati zbunjujuće, ali koji iskusnim dizajnerima omogućavaju da ostvare više svojih zamisli nego što bi to mogli s prilagođenim dokumentom.

U radu će vam pomoći komentari koji se nalaze u CSS i HTML datoteci, ali još više od toga pomoći će vam jednostavnost i preglednost tih datoteka.

U radu vam mogu pomoći i alati za testiranje koje ste upravo upoznali.

 

Korak po korak do cilja... (ilustracija)