Objavljivanje web stranica

     

Na ovom tečaju svoje radove možete raditi i pregledavati lokalno, na svom računalu.

Ako pak želite vidjeti svoje uratke na Internetu, trebate na nekom poslužitelju imati mogućnost postavljanja web stranica. CARNet pojedincima u pravilu ne nudi takvu uslugu, osobito ne za vježbanje. Za objavljivanje konačnih radova nudi se mogućnost dobivanja prostora na CARNetovom javnom poslužitelju. Prije zahtijevanja korisničkog računa nužno je proučiti pravila.

Stranice se objavljuju u pravilu nekim od programa koji podržava FTP protokol, a koji omogućava rad s mapom na udaljenom računalu kao da je na vašem vlastitom. Primjer takvih programa su Filezilla te niz posljednjih verzija Internet Explorera, koji također imaju ugrađen FTP klijent. Detaljne upute za objavljivanje stranica daje davatelj usluga jer se pojedini parametri mogu razlikovati od jednog do drugog web sjedišta.

S druge strane, znanje HTML-a će vam pomoći pri radu u bilo kojem sustavu za upravljanje sadržajem, CMS-u, ali i njegovim specijaliziranim oblicima kao što su blogovi ili LMS. Samo se odvažite i u editoru kliknite na gumb naziva Prikaži izvorni kôd ili slično – odmah ćete doći u svijet šiljastih zagrada, oznaka i atributa...

Alatna traka editora u LMs-u Moodle
Prijelaz iz WYSIWYG u prikaz HTML kôda
u editoru LMS-a Moodle.

CARNet - puni naziv i logo