Literatura

     

Nije teško naslutiti da o HTML-u, jeziku za izradu web stranica, na tom istom webu ima mnoštvo izvora. Među njima smo na naslovnici izdvojili dva:

  • www.w3.org ‑ web sjedište W3 konzorcija koji se bavi standardizacijom weba, dakle najpouzdaniji izvor podataka o HTML-u, koji nažalost nije prilagođen početnicima

  • www.w3schools.com ‑ web sjedište tvrtke koja se bavi obrazovanjem i na svojim stranicama ima pojednostavljene (i zbog toga vrlo popularne) preglede raznih jezika koji se upotrebljavaju pri izradi web stranica.

U stvari, linkovi s naslovnice tečaja vode na početne stranice poglavlja o HTML-u tih web sjedišta: W3C i W3Schools.

Na web sjedištu organizacije W3C možda će vas zanimati što autor weba kaže o webu. Postoje, na primjer, često postavljana pitanja, ali i zanimljivi odgovori na pitanja namijenjena djeci.

Preporučamo da na webu potražite još poneki izvor kojim ćete osvježiti ili nadopuniti svoje znanje. Izvora je zaista mnogo i sigurni smo da možete naći neki koji ne samo da vam olakšava daljnje učenje, nego to čini i u stilu koji vama odgovara.

Literatura ‑ ilustracija
Izbor literature o HTML-u na uobičajenim web stranicama
je ogroman, ali ne zaboravite niti zbirke video-isječaka
i obične knjige (ili dijelove knjiga objavljene na webu).

Ipak, prije nego što vas pošaljemo na put u web, moramo vas podsjetiti na priču o raznim standardima jezika HTML. Savjetujemo vam da kad god nađete neku web stranicu, pogledate na koju se verziju HTML standarda odnosi. Ponavljamo, najmanje ćete problema imati ako radite sa strogim (strict) HTML 4.01 standardom. Starije verzije HTML-a, a katkad i prijelazni standard, mogu vas zavesti nestandardnim oznakama koje su proglašene zastarjelima i s kojima mogu vaši posjetitelji imati probleme jer, ponovno podsjećamo, ne interpretiraju svi web preglednici na isti način.

Dodatni je savjet provjeriti svaki podatak na još jednom izvoru jer se čak i inače pouzdanim web sjedištima (kao i ljudima) mogu potkrasti pogreške.

CARNet - puni naziv i logo