Uvod

     
     

U proteklom desetljeću, Internet je kao medij dodatno učvrstio svoju ulogu i važnost. Razvojem raznih servisa i alata, ovo je okruženje postalo prava osnova za komunikaciju i kolaboraciju.

Brojne prednosti Interneta u komunikaciji su: smanjenje troškova, velika brzina i razina protočnosti podataka, kao i bogatstvo istih. Informacije danas putuju velikom brzinom. Istodobno, živimo u svijetu u kojem nikada ranije nije bilo dostupno toliko podataka, novosti i izvora. No, samo postojanje svih ovih elemenata ne predstavlja golemo bogatstvo i vrijednost – osim ako ih ne znamo dobro iskoristiti.


Internet Mapping Project - topologija Interneta

S druge pak strane, osim što je odličan medij kojim možemo pristupiti brojnim informacijama ili izvorima (ili ih dijeliti s drugim korisnicima), Internet je i velika osnova za kolaboraciju – suradnju. Danas, već pomalo izlizana fraza kako je svijet globalno selo, možda svoje najveće opravdanje i dokaz može pronaći upravo promatramo li komunikaciju i kolaboraciju Internetom.

Znanstvenici, studenti, učenici, liječnici, menadžeri – svi su uključeni u globalnu mrežu. I dok ostvarivanje kolaboracije unutar njihove domovine možda i nije osobit problem, ostvariti je s kolegama iz drugih zemalja (ili čak kontinenata), golem je izazov.

Srećom, na raspolaganju su brojni alati koji znatno pojednostavljuju i olakšavaju kolaboraciju te dijeljenje znanja i informacija između internetskih korisnika.

U ovom tečaju, moći ćete se upoznati s najpoznatijim alatima za komunikaciju i kolaboraciju putem Interneta, a steći ćete i uvid u ostale web servise koji pomažu u dostavi znanja i podataka. Ti servisi uključuju blogove, forum, chat…