Pregled obrađenih web servisa

     
     
U ovom tečaju bit će obrađeno više različitih web servisa koje se koriste u komunikaciji i kolaboraciji Internetom. U ovoj lekciji dan je vrlo sažet pregled svakog od obrađenih web servisa kako bi se istaknule temeljne osobine svakoga od njih.

Internetski forumi

Internetski forum jedan je od servisa pogodnih za online komunikaciju i kolaboraciju. Današnji internetski forumi postali su osobito popularni nakon 1995. godine, nasljeđujući ranije „oglasne ploče” (bulletin boards) i internetske korisničke grupe koje su bile iznimno poznate osamdesetih i devedesetih godina 20-og stoljeća.

Temeljna karakteristika foruma je da rasprave vođene na njima u pravilu tamo ostaju zauvijek (ili barem onoliko dok ih ne obriše administrator foruma i slično). Dakle, kada jednom napišete i ostavite poruku na forumu, zapravo je ne možete ukloniti.

Karakteristika komunikacije na forumima je njezina neistodobnost.

Chat

Online chat može se odnositi na bilo koju vrstu komunikacije Internetom, no uglavnom je riječ o direktnoj komunikaciji između dviju ili više različitih osoba. Koriste se alati za izmjenu poruka u realnom vremenu (instant messaging) ili online chat servisi koji mogu biti ili samostalni ili dijelovi nekih web stranica, portala i slično.

Chat (hrvatski izraz je pričaonica, ili čavrljanje) ubraja se u oblik komunikacije u realnom vremenu (real time communication). To znači da poruku koji pošaljete svojem sugovorniku on dobiva odmah i tada vam može poslati odgovor.

Wiki

Wiki je tip web sjedišta koje omogućuje da ga svaki posjetitelj može samostalno uređivati i slobodno mijenjati, vrlo brzo i jednostavno, često čak bez potrebe i zahtjeva za registracijom korisnika. Upravo su te osobine wikije učinile vrlo dobrim izvorima i učinkovitim alatima za online kolaboraciju. Riječ „wiki” dolazi od izraza „wiki wiki” iz jezika havajskih urođenika, a znači „brzo” ili „hitro”.

Izraz Wiki također se može odnositi na softver za kolaboraciju (wiki engine) koji omogućuje i podržava funkcioniranje wiki sjedišta.

Zbog velike popularnosti slobodne enciklopedije – Wikipedije – često se sama wiki tehnologija naziva „wikipedijom”.

Blog

Blog (ili weblog) je web sjedište na kojem su poruke prikazane u obrnutom vremenskom poretku (najnovije poruke se nalaze na vrhu). Poput ostalih medija i blogovi su često usmjereni na politiku, hranu, lokalne novosti i čitav niz ostalih tema. Brojni blogovi imaju ulogu online dnevnika u kojima korisnici zapisuju svoje manje ili više privatne ispovijesti i dijele ih s ostalim korisnicima i posjetiteljima sjedišta. Prosječan blog povezuje slike, tekst i poveznice prema drugim blogovima ili medijima koji su također tematski srodni temi bloga s kojeg je poveznica upućena.

Blogovi su se pojavili 1995. godine i od tada je vođenje blogova (blogging) postalo vrlo popularno sredstvo komunikacije koje zahvaća javno mnijenje i masovne medije širom svijeta.