Prednosti i mane foruma

     
     

Internetski forumi osobito su popularni u razvijenijim zemljama. Gledamo li broj objavljenih poruka (post) na forumima, svjetski je rekorder Japan s više od 2 milijuna poruka na njihovu najvećem forumu 2channel. Zanimljivo je da u SAD-u ne postoji jedan toliko velik i centraliziran forum, nego stotine tisuća manjih. I dok su u Kini, Nizozemskoj ili Francuskoj prilično popularni, u skandinavskim zemljama poput Finske i Švedske, nisu posebice popularni, unatoč tomu što je riječ o visokorazvijenim zemljama čiji građani imaju slobodan i lako dostupan pristup Internetu.

Kao u većini oblika online komunikacije, internetski forumi mogu postati pravim poprištima svađa i neprikladnih sadržaja s nerijetko vulgarnim rječnikom. Moderator foruma može zatražiti od korisnika da se pridržavaju pravila ponašanja na Internetu – netiquette.

Jedna od važnih prednosti foruma je ta što da svaki korisnik može samostalno iznijeti svoje mišljenje. Kao prednost možemo smatrati i neistodobnu komunikaciju.

Spominjući nedostatke foruma, treba znati da je mogućnost provjere točnosti i pouzdanosti podataka općenito slaba. Unatoč činjenici da se na forumima može skupljati velik broj raznovrsnih sudionika rasprava, do opsežnijih rasprava dolazi relativno rijetko, te većina tema "zamre" nakon 3 - 4 objavljene poruke.

Uzimajući sve u obzir – za forume možemo reći kako je njihova velika prednost ta što na njima vrlo vjerojatno možete doznati željenu i traženu informaciju, osobito ako je riječ o specijaliziranim i dobro organiziranim forumima. Isto tako, upravo njihova velika popularnost može biti i dvosjekli mač – mnogi nedisciplinirani korisnici, osobito na forumima koji nisu moderirani, mogu počiniti veliku štetu i svojim porukama umanjiti korisnost foruma. Osim toga, forumi nisu sredstvo komunikacije u realnom vremenu - ovisno o posjećenosti i popularnosti, može proći i nekoliko sati, pa i dana, dok dobijete odgovor na svoje pitanje.