Popularne tehnologije za forume

     
     

Danas postoji izuzetno veliki broj različitih softverskih rješenja za forume, a većina ih je stvorena u programskim jezicima poput ASP.NET i PHP-a. Iako na tržištu postoje mnoga komercijalna softverska rješenja, čini se kako je broj besplatnih i slobodnih za uporabu čak i veći.


Forum kreiran phpBB rješenjem

Jedno od najpoznatijih softverskih rješenja za forume je phpBB. Riječ o rješenju kreiranom na PHP jeziku koje pripada skupini „open source” rješenja. Neke od glavnih prednosti phpBB foruma su:

  • sustav koji podupire stvaranje i jednostavnu izmjenu različitih predložaka što daje drugačije karakteristike i izgled forumu
  • podrška za više od 60 različitih jezika – neslužbeno se govori da je phpBB softversko rješenje za forume koje ima najviše dostupnih prijevoda na razne jezike
  • podržava više različitih sustava za upravljanje bazama podataka
  • velika zajednica korisnika koji podupiru jedni druge i besplatno daju savjete o postavi, održavanju i prilagođavanju

Još jedno open source rješenje je Yet Another Forum.net izgrađen na C# (Microsoft .Net Framework) tehnologiji. Kao baza podataka u pozadini mu služi Microsoft SQL.

Forum se jednostavno koristi i omogućuje gotovo sve funkcije kao phpBB. Posebna je prednost što ga je moguće ugraditi kao modul za popularni sustav za upravljanje sadržajima (CMS) - DotNetNuke.