Prednosti i mane chata

     
     

Velika je prednost chata u tome što je to servis koji omogućuje razmjenu podataka u realnom vremenu. Kada svojem sugovorniku pošaljete poruku, on će je odmah dobiti bez obzira na njegovu zemljopisnu udaljenost. Ova činjenica otvara brojne mogućnosti za uporabu chata kao sredstva koje je jeftinije od klasične ili mobilne telefonije. Brojne tvrtke, udruge i pojedinci služe se chatom u svakodnevnom poslovanju kako bi razmijenili informacije, ideje, poruke…

Također, ima znatan utjecaj i s društvenog stajališta. Osobito su popularni specijalizirani servisi za traženje i razgovor s potencijalnim ljubavnim partnerima, osobama istih ili sličnih zanimanja i slično.

Kao glavni nedostatak chata može se istaknuti velika osjetljivost na mrežnu infrastrukturu. Ako vi ili vaš sugovornik imate izuzetno lošu ili slabu internetsku vezu, to će onemogućiti glatku i nesmetanu komunikaciju, što često može završiti gubitkom podataka ili njihovom neispravnim shvaćanjem. U ranijem razdoblju posebni su chat servisi predstavljali i sigurnosni rizik jer su hakeri mogli relativno jednostavno korištenjem posebnih programa dobiti IP adresu s koje ste spojeni na Internet i pokrenuti zloćudne programe na korisnikovu računalu, ili ga „zatrpati” (flood) velikom količinom nepotrebnih informacija što se odražavalo na brzinu rada računala i jednostavnost komunikacije s istoga.

Budući da se chat servisi rijetko nadziru, pokušajte i sami uporabom kulturnog riječnika i pravila pristojnog ponašanja doprinijeti većoj kvaliteti i kulturi online komuniciranja.