Wiki - općenito

     
     

Wiki je vrsta web sjedišta koja omogućuje da ga svaki njegov posjetitelj može samostalno uređivati i slobodno mijenjati, vrlo brzo i jednostavno, često i bez zahtjeva za registracijom korisnika. Upravo su ove značajke wikije učinile vrlo dobrim izvorima i učinkovitim alatima za online kolaboraciju. Riječ „wiki” dolazi od izraza „wiki wiki” iz jezika havajskih urođenika, a znači „brzo” ili „hitro”.


Wiki je naziv za mali vlak
- prijevozno sredstvo na havajskom aerodromu (Wikimedia)

Izraz Wiki također se može odnositi na softver za kolaboraciju (wiki engine) koji omogućuje i podržava funkcioniranje wiki sjedišta.

Zbog velike popularnosti slobodne enciklopedije – Wikipedije – često se sama wiki tehnologija naziva „wikipedijom”.


Web sjedište Wikipedije (www.wikipedia.org)

Pojam wikija možemo promatrati kao pojednostavljeno stvaranje HTML stranica kombinirano sa sustavom koji omogućuje praćenje svih učinjenih izmjena, tako da je svaku stranicu u bilo kojem trenutku moguće vratiti u neko ranije stanje. Wiki sustav može uključivati i mnogo drugih alata, prilagođenih tako da korisniku olakšaju praćenje izmjena, i ostalih zadaća.

S obzirom na to da većina wiki sjedišta korisnicima omogućuje slobodnu izmjenu sadržaja, bez potrebe za registracijom (što većina foruma i chat servisa zahtijeva), dijelovi sadržaja na wiki sjedištima mogu biti netočni.

Wiki omogućuje stvaranje dokumenata uporabom vrlo jednostavnog jezika za označavanja (markup language, poput HTML-a) kroz web preglednik, poput Internet Explorera ili Firefoxa. Jedna stranica na wikiju naziva se wiki stranicom (wiki page), dok se cijelo sjedište koje se može sastojati od izuzetno velikog broja wiki stranica usko vezanih hipervezama naziva Wiki.