Povezivanje i kreiranje stranica

     
     

Wikiji su pravi hipertekstualni medij s izraženom nelinearnom strukturom i organizacijom. Svaka se stranica sastoji od velikog broja poveznica na druge stranice. Hijerarhijske usmjerivačke stranice postoje uglavnom u većim wiki sjedištima – no iako mogu pojednostaviti kretanje, njihova uporaba nije nužna.


Primjer hijerarhijske stranice o našim rukometašima s Wikipedije na hrvatskom jeziku

Poveznice prema drugim wiki stranicama na istom wiki sjedištu stvaraju se uporabom nekog od uobičajenih načina za imenovanje i kreiranje poveznica.

U početku, većina wikija koristila je tzv. CamelCase kao uzorak za izradu linkova, tj. poveznice su se mogle stvoriti upisom početnih velikih slova neke fraze (izraza) bez razmaka. Primjerice, „PoznatiZnanstvenici” kreirali bi poveznicu „Poznati znanstvenici”. No, taj način ima i mnogo nedostataka – primjerice upisom „AmadeusMozart” kreirao bi se link „Amadeus Mozart” što u ovom slučaju odgovara potrebi – no problemi se primjerice mogu javiti kod izraza „OsnovneBoje” koje bi se trebale prikazati kao ”Osnovne boje” – dakle, s malim slovom „b” na početku riječi ”boje”. Kako bi se riješio ovaj i ostali slični problemi, razvijen je drugi način, nazvan „Cliki” koji koristi tzv. „free link format” što omogućuje znatno veću prilagodljivost u izradi poveznica. Moguće je kreirati poveznice između više različitih web sjedišta uporabom posebnog načina stvaranja poveznica poznatog kao „InterWiki”.

Stvaranje novih wiki – stranica obično se svodi na klikanje na ranije kreiranu poveznicu. Ako ta stranica još nije kreirana, ovisno o sustavu na wiki sjedištu, otvorit će se okolina ili stranica za uređivanje novog sadržaja. Ovim mehanizmom postignuta je dobra povezanost velike većine wiki stranica na nekom wiki sjedištu, a neispravne poveznice postale su prilično rijetka pojava.

Za više informacija o kreiranju poveznica na wiki sjedištima pogledajte posebnu stranicu posvećenu Wikipediji na hrvatskom jeziku.