Blog - općenito

     
     

Blog (ili weblog) je web sjedište na kojem korisnici u bilo kojem trenutku mogu objaviti svoje poruke. Poruke se  prikazuju u obrnutom vremenskom poretku (najnovije poruke su na vrhu).

Poput ostalih medija i blogovi su često usmjereni na politiku, hranu, regionalne novosti i ostale teme. Brojni blogovi imaju ulogu online dnevnika u kojima korisnici zapisuju svoje manje ili više privatne ispovijesti i dijele ih s ostalim korisnicima i posjetiteljima sjedišta. Prosječan blog povezuje slike, tekst i poveznice prema drugim blogovima ili medijima, tematski srodnim blogu s kojeg je poveznica upućena.

Blogovi su se pojavili 1995. godine i od tada je vođenje blogova (blogging) postalo vrlo popularno sredstvo komunikacije koje zahvaća javno mnijenje i masovne medije širom svijeta.


Primjer bloga na adresi analitichar.blog.hr

Blogovi mogu biti smješteni na posebnim servisima za blogove (blog hosting services) ili postojati kao izdvojeni blogovi na običnim web servisima. Dodatno, mogu biti individualni ili kolaborativni. U hrvatskom jeziku za sada nema razlike kao u engleskom jeziku gdje se termin weblog češće koristi za kolaborativne, a blog za individualne projekte. Premda su izgledom poprilično ujednačeni, blogovi mogu biti u obliku časopisa, tematski, osobni...

Ako je više blogova povezano u tematsku skupinu ili uz domenu na kojoj se nalaze, govorimo o pojmu blogosfere.