Vrste blog sjedišta

     
     

Osobni blogovi

Često se u običnom govoru pojam bloga poistovjećuje s online dnevnikom. Izgled bloga je praktičan jer i neiskusnim internetskim korisnicima omogućuje da lako stvaraju dnevničke zapise na blog sjedištima. Takvi blogovi uglavnom sadržavaju pjesme, osobne osvrte, eseje, misli, komentare i kritike, dnevna iskustava i slično…

Većina autora su mladi i studenti. Prijatelji međusobno odražavaju kontakte i komuniciraju na način da obavještavaju jedni druge o njihovim dnevnim i ostalim događajima. Prednost je ove komunikacije ta da čitatelj može otići na web sjedište i pročitati blog onda kada to želi – on je tamo, čeka ga i može ga se pročitati kada je čitatelju to najprikladnije. Isto tako, autor bloga ne mora voditi računa da svim svojim čitateljima poimence šalje zapis koji je objavio u blogu – zapis je na web sjedištu stalno, i može ga se uvijek pročitati...

Blogovi vezani uz karijere i profesije

Pojedinci vode blogove u kojima raspravljaju i iznose činjenice o svojoj karijeri, hobijima ili strastima vezanim uz poslovni život. Premda su teme ovakvih blogova usko vezane uz nečiju karijeru i struku, u tim su zapisima direktne veze s poslodavcima iznimno rijetke. Često se događa da autor takvih blogova promijeni svojeg poslodavca, a ostane u istoj djelatnosti te i dalje vodi taj blog o istoj tematici.

Motivacija vezana uz ovaj tip blogova je ta što predstavljaju dobar način informiranja publike o profesionalnim dostignućima autora, te mu omogućuje da se preporuči zajednici ostalih stručnjaka i potencijalno dobije bolje radno mjesto.

Plaćeni blogovi

Mnoge tvrtke, osobito velike i okrenute tehnološkim rješenjima (Microsoft, Sun, IBM…) plaćaju i zapošljavaju ljude da tijekom radnog vremena vode blogove o tvrtki za koju rade. Ovakvi blogovi obično su vrlo kvalitetni i na njima se mogu pronaći mnogi važni podaci.

Blogovi o kulturi

Ova vrsta blogova svojim je sadržajem okrenut prema raspravama o glazbi, sportu, kazalištu, ostalim umjetnostima i pop – kulturi. Prema statistikama, ovo je jedna od najčitanijih vrsta blogova uopće.

Znanstveni blogovi

Znanstvenici su dugo odbijali prihvatiti blogove kao jedno od sredstava komunikacije – te se do danas nisu dogovorili o svojem stajalištu. Dok blog neki smatraju odličnim sredstvom za dostavu podataka i znanstvenih otkrića, drugi ga kritiziraju jer smatraju kako oduzima vjerodostojnost i ozbiljnost „pravoj znanosti” umanjujući ulogu tzv. „peer review” (ravnopravna ocjena) sustava na temelju kojeg se vrednuje kakvoća, važnosti i utjecaj znanstvenog rada ili otkrića.

Suradnički (kolaborativni) blogovi

Riječ je o blogovima koji imaju više od jednog autora i mogu biti otvoreni svim korisnicima ili samo određenoj skupini ljudi. Primjer takvog tipa bloga su Slashdot i Indymedia koji je nastao 1999. godine u trenucima kada je blog tek počeo dobivati širu pozornost.

Ostale vrste blogova

Teško je na jednom mjestu popisati sve moguće vrste blogova – no osim već spomenutih poznati su još i edukacijski, oni koji analiziraju politička i društvena zbivanja koji pokrivaju ratne događaje (warblog) i ostali.