Zašto je blog drugačiji?

     
     

Blog ima posebne značajke koje ga razlikuju od uobičajenih web sjedišta. Omogućuje lagano i jednostavno stvaranje novih stranica – a novi se blog zapisi obično unose putem jednostavnog web obrasca u koji se upisuje naslov, sadržaj i kategorija bloga. Automatizirani predlošci brinu se o tome da izgled pojedinih unosa i samo blog sjedište bude dosljedno i estetski prihvatljivo. Softver na poslužitelju sam stvara potrebne zapise, permalink prema cijelom zapisu i dodaje zapis u arhivu ili neki drugačiji oblik organizacije sadržaja. Također, omogućuje jednostavno propuštanje sadržaja prema datumu nastanka, autoru, kategoriji ili ostalim značajkama.

Iako imaju neke zajedničke osobine, blogovi se znatno razlikuju od foruma i korisničkih grupa (usergroups, usenet, news groups). Samo autor bloga može dodavati nove zapise ili sastaviti grupu korisnika s ovlastima objave svojih zapisa na blogu.

Blog u svijet internetske komunikacije i kolaboracije unosi i pojam permalinka. Permalink je poveznica koja korisnika upućuje na jedan, poseban, članak (post) bez potrebe prikaza sadržaja cijelog blog sjedišta.

Mreža blogova može funkcionirati kao forum u širem smislu riječi.