Blog alati i sjedišta u svijetu

     
     

Blogovi su u većini zemalja razvijenog svijeta vrlo popularni. Zajednica korisnika blog servisa trenutačno raste što se odrazilo na tržište koje je ponudilo ogroman broj blog servisa.

Blogger.com (www.blogger.com) je blog servis u vlasništvu tvrke Google od 2003. godine. Premda je blogove moguće imati na blogger.com domeni, ovaj servis nudi da ih posjetitelji dohvaćaju bilo kojim vašim imenom domene. Ovo postaje sve popularnije, a očekuje se kako će i većina ostalih blog servisa svojim korisnicima početi nuditi takvu uslugu.

LiveJournal.com (www.livejournal.com) ili skraćeno LJ poznati je blog servis. Nastao je 1999. godine kada ga je pokrenuo srednjoškolac Brad Fritzpatrick koji je njime želio svoje kolege i prijatelje informirati o svojim aktivnostima.

MSN Spaces (spaces.msn.com) je Microsoftova platforma za vođenje blogova. Pojavila se krajem 2004. godine kako bi korisnicima olakšala i pojednostavila vođenje blogova, istodobno bivajući konkurencija Googleovom Bloggeru. MSN Spaces je spojen s MSN Messengerom 7 i novijim inačicama, a razvojem Microsoftove LIVE platforme, preimenovat će ga se u Windows Live Spaces.

Na Internetu postoji još mnogoj Blog servisa, a naći ih možete, primjerice, preko alata za pretraživanje blogova Technorati na adresi: www.technorati.com Ova tražilica popisuje oko 33 milijuna različitih blogova iz cijelog svijeta, i svakako je dobra polazna točka za otkrivanje i upoznavanje blogosfere.