Blog kao suvremeni društvenopolitički fenomen

     
     

Veliki porast popularnosti blogovi mogu zahvaliti padu zanimanja za masovne medije. U Sjedinjenim Američkim Državama, gledanost nacionalnih TV mreža te čitanost tiskanih medija znatno opada. Publika se okrenula kabelskim kanalima, a izdavaštvo je krenulo u smjeru malih publikacija. Neunosne autore, kao i one na početku svoga stvaralačkog rada, često zanimaju kolaborativni projekti u koje ubrajamo i blogove. Nagli porast popularnosti ubrzo nakon pokretanja alata na hrvatskom jeziku upućuje na pomodno obilježje razvoja blogosfere u Hrvatskoj.


"Blog je svuda oko nas" - Kitschbitch.com

Mnogi blogeri podupiru OpenSource pokret. Sloboda izražavanja koja je u samoj srži bloga, pomogla je blogerima ostvariti znatan društveni učinak. Vođenje bloga pojedinci mogu iskoristiti kako bi naljutili nadređene, pa postoji nemali broj dokumentiranih slučaja otkaza uzrokovanih blogom. Pokret Open Sourca posredno podupire ljude da se aktivnije uključe u politiku. Mnogi autori blogova ne doživljavaju se kao obični pripadnici medija i vrlo se rado ograđuju od tzv. glavne medijske struje. No, ima i onih koji su dio klasičnih medija, no na blogu su pronašli još jedan način izražavanja i pisanja.

U posljednje vrijeme blogere kritiziraju da u svojem radu ne poštuju autorska prava te da osporavajući i umanjujući važnost uloge masovnih medija zapravo smanjuju mogućnost da široke mase i svjetska populacija doznaju prave vijesti i informacije.

Problem vjerodostojnosti blogera, zapravo može biti i njihova prednost u usporedbi s drugim blogerima ili masovnim medijima. Primjerice, masovni mediji često se zbog različitih razloga dvoume oko objave neugodnih vijesti o pojedincima (osobito ako su uključeni u vlasničku strukturu tih medija). No, blogeri često iznose senzacionalističke napise i time postaju priča zanimljiva medijima, pa ih novinari masovnih medija mogu upotrijebiti kao pokriće pri izvještavanju o skandalima u pozadini.

Blogovi se često promatraju kao arhivi ljudske misli i psihe budući da mogu pružiti korisne uvide u psihološko stanje autora bloga i pomoći čitatelju u sagledavanju situacije – pa čak i ozbiljnih problema poput depresije i ovisnosti. Poznat je slučaj bloga autora Simona Ng, američkog studenta iz Hong Konga koji je ubijen 2005. godine. Simon je na svojem blogu ostavio dovoljno podataka koji su pomogle narušiti alibi osumnjičenika kasnije osuđenog za ubojstvo.

Blogovi imaju još jednu plemenitu i važnu osobinu – a to je njihov utjecaj na manjinske jezike te dijeljenje znanja. Jezicima s malenim brojem govornika danas prijete opasnosti od izumiranja, no više je primjera pokazalo kako upravo blog kao medij može umanjiti tu opasnost. Možda najpoznatiji primjer je sa škotskim „gaelic” blogovima. Iako se ovim jezikom služe samo u Škotskoj, zahvaljujući blogu, autori iz Aljaske ili Kazahstana također se izražavaju na ovom jeziku. Sličan je slučaj s aktivistima za promidžbu i očuvanje Velškog jezika.