ICQ - općenito i povijest

   
ICQ
     

Mirabilis je 1996. razvio ICQ, prvi u potpunosti funkcionalni internetski instant messenger (usluga za slanje i primanje poruka u realnom vremenu) koji uključuje popis prijatelja i brzo slanje poruka.

Utemeljila su ga četvorica Izraelca: Yair Goldfinger, Arik Vardi, Sefi Vigiser i Amnon Amir. Nakon što ga je kupio AOL, vodio ga je Ariel Yarnitsky i Avi Shechter. America Online (AOL) je kupila Mirabilis 8. lipnja, 1998. godine za 287 milijuna dolara u gotovini.

AOL Time Warner je 19. prosinca 2002. objavio da je ICQ određen kao američki patent za slanje poruka u realnom vremenu.

U lipnju 2004. ICQ je proslavio 300-milijunto skidanje s internetske web stranice download.com, gdje je bio najpopularniji program sedam godina za redom.

ICQ 5, pušten 7. veljače 2005. godine, nadogradnja je na jednostavniju inačicu ICQ Lite i predstavlja skretanje s glavnog ICQ programa s velikim dodatkom, Xtraz, koji sada nudi igre i značajke namijenjene mlađim korisnicima. ICQ Lite bio je izvorno osmišljen da brojnim korisnicima poruka u realnom vremenu ponudi jedan alternativni klijent koji je bio manji za skidanje s Interneta i zauzimao je manje resursa na (tada) sporijim računalima.

Iako inovativna na početku, opća sklonost ICQ-ovih nadogradnji težila je bloatwareu (bloatware je pojam za program koji koristi više izvora nego što je potrebno). Korisnici su uvelike pobjegli konkurenciji – MSN Messenger, Yahoo! Messenger, AIM, Skype i Google Talk.