Yahoo! Messenger - općenito i povijest

   
Yahoo! Messenger
     

Yahoo! Messenger poznati je klijent za komunikaciju u realnom vremenu (instant messaging client) i protokol koji pruža Yahoo!.

Yahoo! Messenger je besplatan i može se skinuti s Interneta i korisiti s generičkim „Yahoo! ID”-em koji također omogućuje pristup ostalim Yahoo! uslugama, kao što je Yahoo! Mail, pa se korisnici odmah obavijeste kada prime elektroničku poštu. Yahoo Instant Messenger također uključuje i sigurnosnu značajku koja korisniku omogućuje „nevidljivost” prema bilo kome. No, treba istaknuti da se ova značajka vrlo jednostavno može zaobići uporabom Buddy Spy-a, besplatnog programa koju nudi neovisni proizvođač.

Kao dodatak značajkama komunikacije u realnom vremenu koje nude ICQ i AOL Instant Messenger, Yahoo! Messenger također omogućuje (na operativnom sustavu Windows) neke jedinstvene značajke kao što su: IMVironments (namještanje izgleda Instant Message prozora) i poruke posebnog statusa (Custom Status Messages). Nedavno su dodane osobine kao što su prilagođeni avatari – slike koje možete stvoriti sami i njima se manje ili više uspješno prikazati, personalizacija Yahoo! Messengera dodavanjem zabavnih plug-inova (vrijeme, glazba, novosti) te Yahoo! 360° koji nudi mogućnost pregledavanja fotografija, blogova, komentara i svega drugog što Vaši prijatelji stave na stranice Yahoo! 360°. No, niti jedno od ovih svojstava nije dostupno na drugim platformama, kao što je na primjer Mac OS X.

Yahoo! Messenger 2.5.3. za Mac nudi mnogo manje značajki nego inačica za Windows i nije nadograđivan nekoliko godina. Za trenutačnu inačicu izvještaji govore da ima mnogo bugova dok se pokreće na najnovijoj inačici Mac OS X i vrlo je primitivna usporedi li se s ostalim programima za Macintosh. Yahoo! tvrdi da nije definirana dinamika isporuke novih inačica za Apple Macintosh Messenger.

Yahoo! je objavio veliko partnerstvo s Microsoftom kako bi spojili svoje komunikacijske mreže u realnom vremenu (instant messaging), što je dovelo do kompatibilnosti novog Yahoo! Instant Messengera s Microsoftovim Windows Live Messengerom. Sada je moguće razmjenjivati poruke u realnom vremenu između ta dva klijenta.

Yahoo! Messenger omogućuje pristup Yahoo! sobama za čavrljanje (chat rooms). One su besplatne, a sustav soba temeljen na Javi ne podržava Macintosheve web preglednike.