Utjecaj videokonferencija na široku javnost,
edukaciju, zdravstvo i poslovanje

     
     

Utjecaj na široku javnost

Pristup Internetu velikim brzinama postaje sve pristupačniji i moguć je uz razumne troškove – istodobno, cijena prijenosa video zapisa i potrebne tehnologije vremenom se spustila do razine prihvatljivosti. Posljedica toga je da jednostavni telekonferencijski sustavi s osobnim računalom, jednostavnim mikrofonom, web kamerom i širokopojasnim pristupom Internetu postaju dio internetskog iskustva mnogih korisnika. Uključivanje mogućnosti za prijenos zvuka i slike u brojne i besplatne popularne alate za razmjenjivanje poruka u realnom vremenu (MSN Messenger, ICQ, Yahoo! Messenger), samo je dodatno potaknulo korisnike i približilo im svijet videokonferencija.

Ne tako davno, na televiziji smo mogli gledati filmove u kojima su pozivi upućivani tako da su se sugovornici mogu međusobno vidjeti. Razvojem jeftinih alata i poboljšanjem tehnologije – to više nije znanstvena fantastika, već realnost dobrog broja internetskih korisnika.

Utjecaj na edukaciju

Korištenjem videokonferencija kao komunikacijske osnove, učenicima se pruža mogućnost da uče sudjelujući u dvosmjernoj komunikaciji. Osim toga, nastavnici i predavači iz cijelog svijeta mogu predavati polaznicima u udaljenim dijelovima zemlje ili čak na drugim kontinentima. Zemlja poput Hrvatske mogla bi videokonferenciju iskoristiti kao sredstvo za educiranje učenika na otocima ili u Lici i Gorskom kotaru kada nevrijeme i snijeg u zimskom dijelu godine otežaju ili u potpunosti onemoguće dolazak učenika u njihove matične škole.

Primjenom videokonferencija u obrazovnom sustavu polaznike se ohrabruje da se međusobno upoznaju i razmjenjuju iskustava s kolegama iz drugih dijelova zemlje, ili iz drugih zemalja. U SAD-u su popularni „virtualni video izleti” koje učenici sami osmišljavaju kako bi kolegama iz drugih saveznih država prikazali posebnosti svoje države te ih tako podučili i pobudili zanimanje za otkrivanje novosti.

Stručna edukacija nastavnika informatike u Hrvatskoj se ostvaruje
i uporabom videokonferencija (CroEos.net)

Videokonferencije se mogu pokazati vrlo dobrim sredstvom za stručno usavršavanje nastavnika koji mogu usvajati nova znanja izravno iz svojih domova, bez odlaska na duga i često iscrpljujuća putovanja.

Edukacija nastavnika i njihovo stručno usavršavanje videokonferencijom u Hrvatskoj se provodi suradnjom CARNeta, Microsofta Hrvatska i Zavoda za školstvo Republike Hrvatske.

Utjecaj na medicinu i zdravstvo

Kao tehnika, videokonferencije su se pokazale vrlo uspješnima za potrebe telemedicine kao što su dijagnostika, savjetovanje, prijenos medicinskih slika i ostalih važnih podataka u realnom vremenu. Videokonferencijskom tehnologijom, pacijentima se omogućuje da kontaktiraju s liječnicima ili ostalim medicinskim osobljem u hitnim situacijama ili kada im je potreban opći savjet ili sugestija. Osobito je velika mogućnost primjene telemedicinskih videokonferencijskih sustava u ruralnim i izoliranim područjima – osim uštede novaca – liječnici bi štedjeli i vrijeme, a time spašavali ljudske živote u okolnostima i načinima kako to prije nisu mogli sasvim ostvariti.

Utjecaj na poslovanje

Poslovni sastanci česti su u svim tvrtkama. Ako je riječ o velikim ili višenacionalnim kompanijama s uredima u više različitih država ili možda i na drugim kontinentima – održavanje sastanaka može predstavljati nemali izazov. Poslovna putovanja relativno su skupa, a postoje i razne okolnosti koje mogu otežati takvo poslovanje. Primjerice – kašnjenje zrakoplova, prometna gužva, otkazani let zbog lošeg vremena ili zatvorene ceste – samo su neki od mogućih razloga koji uzrokuju kašnjenje. Korištenjem videokonferencija kao osnove za suradnju, komunikaciju i dijeljenje informacija unutar tvrtki, sve se ove neugodne okolnosti mogu izbjeći. Tako, primjerice, poslovni čovjek u Zagrebu može komunicirati sa svojim kolegama i drugim poslovnim partnerima u Sidneyu, Seattleu ili Helsinkiju, bez odlaska na dug, skup i iscrpljujući put. Time se povećava učinkovitost, a ujedno i smanjuju troškovi poslovanja tvrtke.