Gestikulacija, način odijevanja
i opći stav prema videokonferencijama

     
     

Tijekom videokonferencija pokušajte što manje gestikulirati. Uzmite u obzir da će se vaše snimane kretnje također prikazati na drugoj, udaljenoj lokaciji.

S obzirom na to da većina algoritama za kompresiju videa i njegovo slanje na druge lokacije, „izrezuje” pojedine sekvence zapisa, vaše nagle i brze kretnje mogu proizvesti neočekivane i loše učinke. Time riskirate da sugovornicima pozornost odvratite s teme vaše rasprave na tehničku pozadinu videokonferencija.


Ovakvu modnu kombinaciju ne bismo preporučili
za videokonferencije

Način odijevanja također ima veliku ulogu. Izbjegavajte odjeću s detaljima jer ona može odvraćati pozornosti. Uzmite odjeću s jednostavnim uzorkom ili bez uzorka s osnovnim bojama.

Tijekom cijele videokonferencije imajte na umu da se ona izgledom i sadržajem ne bi trebala previše razlikovati od uobičajenih sastanaka i konferencija. To znači da ne biste trebali kasniti, doći nepripremljeni ili činiti nešto što ne biste na „pravoj” konferenciji ili sastanku.

Ako je na jednoj lokaciji predviđeno posluživanje pića ili keksa, a na drugoj nije – pobrinite se o tome da hranu i piće konzumirate dok videokonferencija nije u tijeku. Bilo bi iznimno nepristojno da se na jednomu mjestu sudionicima ponude pića i grickalice, a na drugom ne. Još jednom – zapamtite da je riječ o konferenciji i pravom sastanku. Sigurno ne biste na klasičnom sastanku nekolicini sudionika ponudili grickalice, a ostale ostavili da ih gledaju.