Primjer 2: Tečaj "Osnove računalne sigurnosti na Internetu"

     

 

A

Primjer 2: Tečaj "Osnove računalne sigurnosti na Internetu"

Kome je tečaj namijenjen?

Online tečaj „Osnove računalne sigurnosti na Internetu“ namijenjen je svim CARNetovim korisnicima (učenici, nastavnici, studenti, profesori, znanstvenici i zaposlenici u ustanovama članicama CARNeta) koji se žele upoznati sa sigurnosnim problemima na Internetu te naučiti kako ih ukloniti pomoću sigurnosnih aplikacija. Od polaznika se očekuje da poznaju rad na računalu te da imaju napredno znanje u korištenju Interneta (rad s preglednicima, elektronička pošta).

Sadržaj tečaja

Tečaj je podijeljen u četiri tematske cjeline. U prve tri cjeline opisani su sigurnosni problemi kroz stvaranje slike o njihovim uzrocima. Posljednja, četvrta cjelina bavi se praktičnom zaštitom.
Tečaj opisuje globalnu mrežu, Internet, naš položaj u njoj i rizike koje on donosi. Polaznici se upoznaju s osnovnim i često korištenim servisima, oblicima kriminala i sigurnosnim problemima na Internetu.
Obrađene teme uključuju elektroničku trgovinu (e-commerce), viruse i slične nametnike, prijevare te socijalni inženjering. U posljednjoj cjelini polaznici će pronaći praktične upute o zaštiti računala uz pomoć sigurnosnih aplikacija.

Ciljevi tečaja

• razumjeti implikacije povezanosti u globalnu mrežu
• procijeniti vjerodostojnost informacija na Internetu
• opisati nametnike na računalu i razumjeti njihovu osnovnu zadaću
• raspoznati prijevaru od legitimnog sadržaja
• osigurati svoje računalo od tipičnih napada
• prosuditi stupanj rizika u korištenju pojedinih servisa.

Način izrade tečaja

Tim CARNetovih stručnjaka koji se bave izradom i distribucijom onilne sadržaja pokrenuo je inicijativu za izradu online sadržaja koji bi pokrivao osnove računalne sigurnosti na Internetu. Iz tog razloga angažiran je predmetni stručnjak koji je izradio sam sadržaj tečaja (lekcije, rječnik, zadatke za provjeru znanja, zadatke za vježbu) te grafički dizajner koji je za potrebe tečaja izradio vizuale (grafike/ilustracije, prezentacije). Tečaj je izrađen pomoću alata za udaljeno učenje Moodle. CARNetov tim osigurao je predmetnom stručnjaku tehničku podršku pri objavi materijala u alatu Moodleu kao i stručnu podršku pri primjeni specifičnih pedagoških i metodoloških aspekata u obrazovanja na daljinu u izradi silabusa i drugih elemenata tečaja (kalendar, vježbe, zadaci). Po korekturi i lekturi tečaja, održano je testno održavanje tečaja. Nakon ispravljanja uočenih pogrešaka, tečaj se počeo redovito održavati u okviru programa CARNetovog edukacijskog centra.

Način izvođenja tečaja

Tečaj se u potpunosti izvodi online kroz period od četiri tjedna. Tečaj može pohađati maksimalno 12 polaznika, a polaznike kroz tečaj vodi CARNetov mentor.

Komunikacija mentora s polaznicima, kao i polaznika međusobno, odvija se putem alata za komunikaciju integriranih u Moodleu - elektroničke pošte (osobne poruke) i foruma (rasprave). Komunikaciju na forumu moderira mentor. Podijeljena je na rasprave vezane uz temu tečaja, eventualne tehničke probleme i druge servisne informacije vezane uz izvođenje tečaja.

Kao kanal komunikacije mentora s polaznicima koristi se i kalendar koji polaznike podsjeća na rokove za ispunjavanje pojedinih obaveza.

Pored uputa koje polaznici dobiju od mentora, unutar tečaja postoje upute u kojima je detaljno objašnjen način rada (komunikacija, ocjenjivanje) te svrha pojedinih dijelova tečaja (ilustracije, zadatci za vježbu, završni test).

Polaznici tečaju mogu pristupiti u vrijeme kada to njima najviše odgovara i s bilo kojeg mjesta. Pretpostavljeni tjedni angažman polaznika za uspješno praćenje tečaja je od pet do sedam sati.
Aktivnosti polaznika koje se ocjenjuju na tečaju su sudjelovanje na raspravama, rješavanje radnih zadataka te rješavanje završnog testa. Za uspješan završetak tečaja, polaznik treba ostvariti minimalno 60% od ukupnog broja predviđenih bodova na završnom testu, te po 50% od ukupno predviđenih bodova za sudjelovanje u raspravama te za rješavanje zadataka za vježbu.