Povezanost u globalnu mrežu

Internet kakav danas poznajemo je globalna mreža. Sigurno ste to već negdje čuli, no što to zapravo znači? Gdje je tu vaše mjesto? Što znači "imati Internet"?

Računalne mreže omogućuju računalima da pristupaju jedna drugima. Bez dodatnih ograničenja, mreže su zamišljene kao medij u kojem komunicira svatko sa svakim. Kao što vi možete pristupiti nekom računalu, tako i ono može pristupiti vama. Kada ste "na Internetu", postajete njegov dio, dostupan kao i svaki drugi. Takva univerzalna dostupnost donosi velike mogućnosti (npr. razmjenu trenutačnih poruka, IM), ali i izloženost velikom virtualnom svijetu.

Uključiti se
Povezanost na Internet je telekomunikacijska usluga, kao i telefon. Zato se tvrtke koje to povezivanje omogućuju zovu Internet Service Provideri(ISP), odnosno pružatelji Internet usluge.

Mnogo je različitih načina i tehnologija povezivanja računala. Neke su veze otvorene stalno, a neke samo dok ih koristimo. Postoje brže i sporije. Neke dijelimo s drugima, a neke su samo naše. U sljedećem predstavljanju naučit ćete ponešto o onima u nas najraširenijim.